Staking bij Philips beëindigd

TERNEUZEN, 15 JUNI. De staking bij de spaarlampenfabriek van Philips in Terneuzen is aan het begin van de ochtend beëindigd. Leden van het actiecomité knipten omstreeks negen uur de linten door die de fabriekspoort sinds maandag afgesloten hielden.

De directeur van Philips bereikte gisteravond overeenstemming met de vakbonden CNV en FNV over nieuw overleg over de toekomst van de Zeeuwse spaarlampenfabriek. De staking werd maandag begonnen uit protest tegen de plannen van de directie om de helft van de 680 werknemers te ontslaan. Door concurrentie op de wereldmarkt zag Philips zich genoodzaakt om de produktie gedeeltelijk over te hevelen naar het goedkopere produktieland Polen. De bonden verweten Philips te weinig overleg te hebben gepleegd over de sluitingsplannen.

Philips komt de bonden nu tegemoet en wil, volgens woordvoerder J. Reemers, de komende tijd “heel indringend” praten over mogelijke alternatieven, zodat de werkgelegenheid bij de vestiging in Terneuzen behouden kan blijven. Had Philips dit overleg niet beter vooraf kunnen voeren, zodat de staking niet georganiseerd had hoeven worden? “Ach, achteraf kun je een hoop dingen bedenken”, vindt Reemers. “We zijn met het opstellen van ons reorganisatieplan zeer zorgvuldig te werk gegaan, volgens de mogelijkheden die toen haalbaar waren.”

De vakbonden en het personeel zijn zeer tevreden over het behaalde resultaat. “Wij hebben”, vindt woordvoerder J. Immerzeel van de Industrie- en Voedingsbond CNV, “ons doel bereikt. Onze eis was immers dat het huidige reorganisatieplan van tafel moest. En dat is gebeurd.” Er zijn geen garanties gegeven dat de huidige werkgelegenheid na de nieuwe overlegronde bij Phiips Terneuzen behouden blijft. Maar Immerzeel heeft goede hoop dat er bij voorbeeld vervangend werk van elders naar Terneuzen wordt overgebracht.