Sokolov bij NK-schaken nog steeds op 100 procent

AMSTERDAM, 15 JUNI. Het Nederlands kampioenschap schaken wordt na vijf ronden gedomineerd door één persoon: Ivan Sokolov. De Bosniër uit Oegstgeest, die zijn vaderland twee en een half jaar geleden verliet wegens de oorlog, versloeg in de vijfde ronde Loek van Wely, een van zijn belangrijkste concurrenten. Omdat titelverdediger Jeroen Piket met zwart tegen Joris Brenninkmeijer al na zestien zetten remise overeenkwam, bezet Sokolov nu de eerste plaats met een vol punt voorsprong op Piket. Beide spelers ontmoeten elkaar in de laatste ronde.

Alle aandacht richtte zich gisteren op het topduel tussen Sokolov en Van Wely. De duels tussen Ivan Sokolov en Loek van Wely zijn altijd de moeite waard. Beide grootmeesters zijn optimistisch van aard en spelen het liefst vanuit de opening op mat. Van Wely wist pas één keer van Sokolov te winnen, terwijl de Bosniër in de onderlinge partijen al vaker toesloeg. Gisteren was het niet anders. Van Wely had ten opzichte van de partij Sokolov-Wiersma, in de derde ronde, een nieuw idee voorbereid. In de praktijk viel dit tegen, want Sokolov kreeg al snel op de damevleugel de overhand.

Had Van Wely nu wel of niet een winnende koningsaanval? Dat was keer op keer de vraag. Piket en Jan Timman volgden het duel met grote interesse en lieten de omstanders in de perskamer zien dat Sokolov nauwelijks gevaar liep. De Bosniër zag het ook en besliste de partij op de 33ste zet. Na de partij verklaarde Sokolov, dat hij eigenlijk voortdurend het gevoel had gehad dat de zwarte aanvalskansen weinig voorstelden. Hoewel Van Wely dat in eerste instantie niet kon geloven, moest hij dat na de analyse toch toegeven.

Sokolov is bezig aan een fraaie serie. Vlak voor de start van het NK sloot hij een toernooi in Zweden af met de score van 4 uit 4. Vandaag kan hij bij winst op Nijboer de serie van tien achtereenvolgende overwinningen volmaken. (ANP)