Schepper van stier Herman 'weggewerkt'

ROTTERDAM, 15 JUNI. Prof.dr. H. de Boer, de schepper van de 'transgene' stier Herman, is vorig jaar niet vrijwillig vertrokken bij het door hem opgerichte bedrijf Gene Pharming Europe (GPE) in Leiden. “Ik ben er op unfaire wijze uitgewerkt”, zegt De Boer vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Hij was tot mei 1994 wetenschappelijk directeur van GPE. Het zakelijk management van het biotechbedrijf verwijt hij “ondeskundigheid en incompetentie”. Met name algemeen directeur G. Hersbach zou volgens hem bezig zijn “zijn geesteskind kapot te maken”.

Hersbach beaamt dat er aan het vertrek van De Boer een conflict ten grondslag lag. “Er waren twee kapiteins op het schip”, zegt hij. Volgens hem heeft De Boer echter ingestemd met een ontslagregeling “omdat hij zelf ook wel inzag dat de situatie onhoudbaar was geworden”. In plaats van GPE te gronde te richten, zegt Hersbach voort te willen bouwen op de basis die De Boer heeft gelegd.

Ruim een jaar zweeg De Boer (hoogleraar biotechnologie aan de Leidse Universiteit) over de achterliggende redenen van zijn vertrek. Dat hij nu wel “een tipje van de sluier oplicht”, vloeit voort uit een in het openbaar uitgevochten twist over de gezondheidsrisico's van genetisch veranderde dieren.

Volgens De Boer haalt GPE door de op handen zijnde overname van de Finse concurrent FinnGene een “ethisch onverantwoorde technologie” in huis. De Finnen hebben een eigen kalf geschapen, met in z'n cellen een menselijk gen dat het hormoon erythropoietine (Epo) moet aanmaken. Dit 'Epo-kalf', Huomen of Toekomst genaamd, rekent De Boer tot de “wanprodukten die de biotechnologie haar slechte naam bezorgen”.

Zowel professor J. Jänne van FinnGene als Hersbach weerspreken de bewering van De Boer dat Huomen aan een teveel aan rode bloedcellen zou lijden. De twee toekomstige zakenpartners vermoeden dat hij financiële motieven heeft met zijn aanklacht.

    • Frank Westerman