Optiebeurs wil handel stimuleren

AMSTERDAM, 15 JUNI. De Optiebeurs wil de stagnerende handel een impuls geven door een aantal regels te verruimen. Voortaan mogen ook niet-beursleden in opties handelen. Verder kunnen vanaf volgende week vrijdag transacties die buiten de beurs om tot stand zijn gekomen officieel op de Optiebeurs worden geregistreerd.

Dat heeft directeur drs. J. Kuiper gistermiddag bekendgemaakt. De maatregelen zijn ingegeven door het sterk in groei achterblijven van de eerste derivatenbeurs in Europa bij de buitenlandse concurrenten.

Tot nu toe moest een beursmakelaar ter verkrijging van toegang tot de Optiebeurs een aandeel kopen, dat ruim drie ton kost. Vanaf het vierde kwartaal van dit jaar wil de Optiebeurs het mogelijk maken om handelsvergunningen te verhuren voor 25.000 gulden per jaar. Een huurder, die aan dezelfde diploma- en kapitaalseisen als leden moet voldoen, krijgt overigens geen medezeggenschap in het reilen en zeilen van de beurs.

Kuiper verwacht dat het aantal handelaren dankzij de huurregeling met honderd tot 150 zal groeien. Nu zijn er nog 208 handelaren. Vooral buitenlandse financiële instellingen, die opzien tegen de kosten van een lidmaatschap, zouden geïnteresseerd zijn in een huurregeling.

De Optiebeurs wil verder een deel van de handel in opties die buiten de beursvloer om wordt verricht binnenhalen. Bij de aandelenopties wordt momenteel de helft van de transacties buiten de beurs om afgehandeld. Bij opties op de koersindex wordt zelfs ruim tweederde zogeheten 'over the counter' afgehandeld. De Optiebeurs is de eerste gereguleerde beurs in Europa die dergelijke transacties gaat afhandelen en registreren. Financiële instellingen kunnen bij de afhandeling (clearing) een rekening openen en dan rechtstreeks met beursmakelaars handelen. De transacties worden wel in de omzet van de beurs opgenomen maar niet openbaar gemaakt. Want dat willen beleggers die buiten de beurs om handelen juist vermijden.