Ontslag van Lebed aanvaard

MOSKOU, 15 JUNI. President Jeltsin van Rusland heeft het ontslag van generaal Aleksandr Lebed als commandant van het Veertiende Leger aanvaard en hem toestemming gegeven de strijdkrachten te verlaten. Daarmee krijgt de zowel binnen als buiten het leger populaire generaal de mogelijkheid de politiek in te gaan. Velen in Rusland gaan er van uit dat Lebed zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De 45-jarige generaal was commandant van het Veertiende Leger in Transnistrië, de eenzijdig uitgeroepen 'republiek' die zich van de ex-Sovjet-republiek Moldavië heeft afgescheiden. Hij staat bekend om zijn ongezouten kritiek op het militaire en soms ook politieke beleid, vooral sinds het begin van de militaire campagne in Tsjetsjenië in december vorig jaar. Lebed raakte bovendien in conflict met zijn chef, minister van defensie Gratsjov, naar aanleiding van diens plannen om het Veertiende Leger in status te verlagen en Lebed een andere militaire functie aan te bieden. Lebed wees alle aanbiedingen af en diende zijn ontslag in.

Vorige week werd in Moskou gemeld dat Jeltsin het verzoek van Lebed - en Gratsjovs advies het te accepteren - in beraad had gehouden. Hij benoemde een commissie om de achtergronden van Lebeds ontslag te onderzoeken. Waarom Jeltsin het verzoek nu toch heeft aanvaard, is niet duidelijk gemaakt.

Lebed zal als bevelhebber van het Veertiende Leger worden opgevolgd door generaal Valeri Jevnevitsj. (Reuter, AFP)