NS verzelfstandigen deel bouwactiviteiten

UTRECHT, 15 JUNI. De Nederlandse Spoorwegen gaan hun diensten voor de spoorbouwmarkt reorganiseren. Strukton, NS Infra-Service en ER-groep zullen worden omgevormd tot drie nieuwe bedrijven. De reorganisatie zal volgens de NS niet tot verlies van banen leiden. Dit hebben de NS vandaag bekend gemaakt.

Volgens de NS is reorganisatie noodzakelijk omdat de concurrentie op de spoorbouwmarkt toeneemt. Twee van de nieuwe bedrijven worden zelfstandig. Zij zullen fuseren met externe partners. Het is nog niet bekend welke dat zijn. Eén bedrijf zal deel uit blijven maken van het NS-concern. Bij de bedrijven werken 5000 mensen.

Strukton, NS Infra-Service en ER-groep verrichten nu verschillende werkzaamheden bij de aanleg en onderhoud van spoorwegen. De drie nieuwe bedrijven zullen alle drie dezelfde werkzaamheden aanbieden en op den duur met elkaar concurreren. De reorganisatie zal op 1 januari 1997 zijn voltooid.

“De enige manier om de concurrentie met externe aannemers aan te gaan is met drie sterke bedrijven die een integraal produkt aanbieden. Voor specialistische bedrijven is de toekomst heel onzeker, vooral als de markt in 2000 volledig opengaat”, aldus een woordvoerder van de NS.

De nieuwe bedrijven gaan ook proberen werkzaamheden buiten de spoorbouw te verrichten. De NS verwachten dat de markt voor aanleg en onderhoud aan spoorwegen zal krimpen. Het bouwconcern Strukton verricht nu al veel werk buiten de NS, zoals bouwactiviteiten aan wegen en viaducten.

De vervoersbond FNV heeft grote twijfels over de reorganisatieplannen. De bond ziet de noodzaak van de reorganisatie niet in en is bang dat op den duur banen verloren gaan. “Wij denken dat de NS de concurrentie beter kan aangaan met één groot en sterk bedrijf, in plaats van eigen concurrenten in het zadel te helpen”, aldus de FNV.

De vervoersbond CNV wil een eigen onderzoek instellen naar de gevolgen van de reorganisatieplannen. De bond is ook bang voor de werkgelegenheid op de lange termijn. Volgens de NS is deze angst ongegrond. “Deze reorganisatie is de enige waarborg voor het behoud van werkgelegenheid op de langere termijn.”