MILIEU EN SPORTSCHOEN

Miljoenen, miljoenen sportschoenen worden er per jaar geproduceerd, gebruikt, vertrapt, versleten en weggesmeten. Torenhoge afvalbergen van rubber en nylon en andere synthetica levert dat op.

Zonde, en onnodig, bedacht 's werelds grootste sportschoenenfabrikant Nike. 'Re-use-a-shoe' heet het project waarmee Nike sinds een jaar een milieubewust en sociaal gezicht laat zien. Oude sportschoenen (geen voetbalschoenen vanwege het metaal, geen schoenen met lichtjes vanwege het kwik en geen schoenen met grafiet in de zool) worden verzameld, 'geshredderd' (versnipperd) en tot rubberen tegels geperst. Voor stevigheid wordt er 50 procent gemalen autoband aan toegevoegd. Van de vrolijk geverfde tegels worden vervolgens sportvelden aangelegd. De 'shred a shoe'-actie heeft in de Verenigde Saten al “vele atletiekbanen en basketbalvelden opgeleverd”, vooral in kinderrijke volksbuurten. Recyclen oké, maar dan wel ten behoeve van de jeugd. Ook in Barcelona, Parijs en Berlijn liggen versnipperde sportschoenenvelden die door Nike zijn gefinancierd. In Nederland beleeft het Henegouwerplein in Rotterdam de primeur met een basketbalveld van 15 bij 25 meter, waarvoor de Rotterdamse jeugd tienduizend schoenen inzamelde. Het veld wordt eind juli feestelijk geopend. Daarna is de beurt aan de Amsterdamse Transvaalbuurt, waar het Joubertplein verrijkt zal worden met een sportveld van 26 bij 46 meter (30.000 schoenen): “waterdoorlatend, slijtvast, schokdempend en niet in de laatste plaats, milieuvriendelijk”, aldus Nike. Nu worden de schoenen nog ingezameld op scholen en bij veertig inleveradressen - sportwinkels - in Amsterdam. Het wachten is op de sportschoenenbak naast de glas- en papierbak. Inl 035-886644.

    • Edith Schoots