MARIUS QUIST (18), GESLAAGD; Spijbelaar slaagt toch

HAVO-examen, Alexander Hegius Scholengemeenschap in Deventer Vakken: Nederlands, Engels, Wiskunde A, Geschiedenis, Economie, Biologie Toekomst: Gaat volgend jaar naar het VWO om rechten te studeren en rijk te worden

“Twee maanden geleden had ik het bijna opgegeven. Ik was halverwege het schoolonderzoek biologie, toen de lerares op me afkwam. Ze wees naar wat potloodgeklieder in mijn tabellenboekje, en zei: 'je hebt een één, je bent een fraudeur.' Oude aantekeningen, zei ik, en zo was dat. Maar ze geloofde me niet en ik moest wegwezen. Einde verhaal, dacht ik op de gang, dat examen haal ik nooit meer. Maar toen ik op mijn brommer weer die vervelende 20 kilometer naar huis crosste, werd ik woedend. Ze hadden me toch ook een herkansing kunnen geven?

Dat gunden ze me niet, hoorde ik later. Ik zit zes jaar op deze school, deed de tweede over, en ben sinds mijn dertiende vaak afwezig. Ziek, pijn aan mijn knie, een kapotte brommer, koppijn van de tl-buizen. Ik kon het ook niet echt opbrengen: waarom zou je je vijf dagen van negen tot vijf opsluiten als je je kennis zelf kunt bijhouden? Het laatste jaar kwam ik ongeveer drie dagen in de week. Ik bleef vaak voor de teevee hangen. Of ik ging naar mijn vriendje Bas, hij heeft een gezellige familie. We roken soms een blowtje en roddelen veel. Over jezelf kletsen, dat is saai dan ben je zo uitgepraat.

De conrector trok het niet dat ik zo vaak weg was en belde op. Zonder succes, want thuis staat altijd het antwoordapparaat aan, dan weet je wie er belt. Dus kwam hij bijna elke week hoogstpersoonlijk langs om te praten. Maar mijn vader, die woont hier niet en mijn moeder moest er soms zelfs om lachen. Haal je diploma maar, zei ze me. Ze heeft het niet zo op de school, omdat mijn broer er tegen haar zin vanaf is gestuurd. En ik kom haar maar weinig tegen in huis. Ze heeft het druk als lerares, in wat precies zou ik trouwens niet weten, ze heeft gestudeerd voor dierenarts.

Ik ben gaan werken en mijn wraak slaagde: voor mijn centraal schriftelijk bio haalde ik tot mijn stomme verbazing een 7.6, mijn eindcijfer werd een zes. Alleen voor wiskunde staat er geloof ik een vijf. De vlag gaat niet uit, want die heb ik niet, maar blij ben ik zeker. Zo'n dagschool is niets voor mij. Als ik na de zomer VWO ga doen, ga ik er zeker niet naar terug. Ik wil rechten studeren, en daarna veel geld verdienen en emigreren, want in het buitenland plukken ze je niet kaal. Ik ben niet van plan te gaan wonen in een rijtjeshuis en te werken van negen tot vijf. Ik wil zelf mijn leven leiden. Net als dat examenfeestje: als ik morgen zin krijg, dansen we 's avonds met bier in onze hand op Koos Alberts.''