Luchtmacht lokt jeugd met 'VIP-behandeling'

VOLKEL, 15 JUNI. Havo en VWO-scholieren met een zogeheten vliegerpakket 'Engels-wiskunde' kunnen op de open dag van de luchtmacht op 1 juli op een VIP-behandeling rekenen. Gratis eten, kleurrijke folders en individuele gesprekken met luchtmachtmensen moeten de jongelui warm maken voor een carrière als piloot. Door de aanschaf van de Apache gevechtshelicopters heeft de luchtmacht de komende jaren ruim twee maal zoveel piloten nodig als normaal.

De komende weken richt de luchtmacht zich vooral op scholieren via advertenties in special interest-bladen, zoals het blad 'Toekomst' dat gratis wordt verspreid op de middelbare school. Wie belangstelling heeft kan zich vervolgens bij de luchtmacht in Den Haag melden voor een VIP-kaart voor de open dag, het jaarlijkse show-evenement. De open dag wordt dit jaar gehouden opde Oost-brabantse vliegbasis Volkel. De hele dag door vinden vliegshows plaats, en op het terrein van de basis staan tientallen vliegtuigen tentoongesteld. In verband met de verwachte drukte rijden speciale bussen af en aan naar NS-stations. Zo tracht men te voorkomen dat heel Oost-Brabant een half weekend lang dicht komt te zitten.

Om de jonge VIP's helemaal in de juiste stemming te krijgen worden ze ook nog uitgenodigd later een hele dag op een vliegbasis door te brengen. Het is de eerste keer dat de luchtmacht dit soort vlieger-orientetiedagen voor scholieren organiseert. De dagen worden verzorgd door een F-16- of helikoptersquadron.

Na de zomer, wanneer de jeugd terug is van vakantie, wordt het offensief voortgezet met spotjes op radio en televisie en met advertenties in kranten.