Leider Cubaanse ballingen voor bezoek terug in Cuba

HAVANA, 15 JUNI. De Cubaanse balling Eloy Gutierrez Menoyo, die voordat hij in 1986 het eiland verliet 21 jaar in de gevangenis doorbracht, is gisteren aangekomen in Havana voor een kort bezoek aan Cuba. Gutierrez, die tegenwoordig in de Amerikaanse stad Miami woont, zal deelnemen aan een seminar over 'democratie door participatie' dat vrijdag in de Cubaanse stad Cienfuegos begint.

Het is nog onduidelijk of Gutierrez een ontmoeting zal hebben met de Cubaanse leider, Fidel Castro. De uitnodiging, door de organisatoren van de bijeenkomst aan de balling gericht maar goedgekeurd door de Cubaanse autoriteiten, past in het streven van het bewind in Havana om een kritische dialoog te voeren met gematigde opposanten in ballingschap. Gutierrez staat aan het hoofd van Cambio Cubano, een groep die op vreedzame wijze veranderingen in Cuba wil doorvoeren.

Gutierrez werd in 1965 tot dertig jaar gevangenis veroordeeld wegens 'contrarevolutionaire activiteiten'. Op voorspraak van de Spaanse regering stelden de Cubaanse autoriteiten hem vroegtijdig in vrijheid. Vorig jaar september had hij in Madrid al een ontmoeting met de Cubaanse minister van buitenlandse zaken, Robaina. Zijn vrouw, Gladys Teresa Gutierrez Menoyo, bracht vorig jaar maart al een bezoek aan het eiland en had toen een ontmoeting met de voorzitter van het Cubaanse parlement. Zijn dochter Patricia had een maand later een onderhoud met Castro. Tijdens die ontmoeting zou zij een brief van haar vader aan de Cubaanse leider hebben overhandigd. (Reuter)