Koning Ab en zijn Eagles behouden voor eredivisie

ALKMAAR, 15 JUNI. In de chique Kennemerstraatweg, op een steenworp afstand van het Stadion Alkmaarderhout, zette menigeen gistermiddag grote ogen op. Werd er vanavond gevoetbald? Daar wisten ze niks van. De plaatselijke krant had er ook niet over bericht. Tegen zevenen begrepen ze maar al te goed dat er toch iets stond te gebeuren in het sportpark van AZ. Ze zagen politie-auto's naderen, met blauwe zwaailichten. Daarachter een marcherende groep jongelui, die met oostelijke tongval schreeuwde dat ze gehakt zou maken van AZ. Alle rechterarmen gingen schuin omhoog. Grimmig kijkende, met stokken en honden gewapende ME'ers begeleidden de honderden fans van Go Ahead. Een vrouw stapte van haar fiets. “Wat is dit? O, gaan die naar sport kijken?” Ze snapte er niets van, zei ze. Ze vond het tafereel angstaanjagend. Intussen verplaatsten enkele bewoners van de laan hun auto's naar een zijstraat. “Want die lui komen hier straks weer langs. En zullen die agenten er dan ook weer bij zijn?”

AZ-Go Ahead (2-3) voor de nacompetitie. Vooraf voelden de Deventer supporters zich superieur aan de ingetogen AZ-aanhang. Dat was geen wonder, want de AZ'ers hadden met één punt uit vier wedstrijden geen reden voor een grote bek. Een plaats in de eredivisie konden ze vergeten, terwijl hùn favoriete Eagles al zeven punten verzamelden! Winnen betekende voor Go Ahead het behoud van een plek in de hoogste afdeling. Zwaaiend met hun rood-gele vlaggen riepen ze dat het niet meer mis kon gaan, dat trainer Fafié “Koning Ab” was en dat die “Noordhollandse boeren” voetballes zouden krijgen. Clubguards en ME'ers bewaakten het vak van de fanatieke bezoekende meute, die vanaf de aftrap prompt aan vertrouwen won. Want Go Ahead leek geen kind te hebben aan het door tal van blessures geteisterde AZ, dat diverse junioren moest oproepen. Het team van Fafié was veel sterker, met als logisch gevolg dat Mark Schenning in de negende minuut, bij de derde Deventer corner, 0-1 aantekende.

De soms beschilderde oostelijke fans verkeerden in hogere sferen. “Tien, tien” klonk het. Er waren ook kansen te over. Maar Go Ahead verslapte, bracht zichzelf in moeilijkheden. Het ergste leed is het leed dat je jezelf aandoet, luidt een oud gezegde, en dat was op de Eagles van toepassing. Jantje Michels maakte geheel onnodig hands in het eigen strafschopgebied, waarna John Mutsaers vanaf elf meter raak kogelde. Het was de eerste bal op het doel van de Deventer keeper Joop Hiele. Om te huilen. Een stukje clublied van AZ weerklonk ook nog eens uit de luidspreker: O, wat is het toch fijn, een AZ'er te zijn. Fafié stond op uit de dug-out. Hij oogde zelfverzekerd. Go Ahead, dat in de competitie al een eindsprint à la Cipollini had gemaakt, zou zich toch niet zo maar laten wegzetten door het al uitgetelde AZ?

De reactie van de Eagles was voorbeeldig. Jack de Gier trof drie minuten later met het hoofd de roos. Jacky blijft in Deventer, galmde het vanaf de tribune. Maar de oostelijke aanhangers waren niet gerust op een goede afloop. Daarvoor maakte hun lievelingen nog te veel fouten. Mark Verkuijl, bijvoorbeeld. De linkerverdediger met de paardestaart verloor na de rust een lens, maar leek ook voor de pauze al met een oogprobleem te kampen. Hij trapte in de drieëndertigste minuut tenminste volledig naast de bal, hetgeen Robert van Dam in staat stelde met een prachtig 'stiftballetje' 2-2 te scoren.

De wedstrijd bleef spannend, maar was ook na de hervatting kwalitatief niet sterk. Beide ploegen begingen te veel missers. Met name Go Ahead. De onrust sloop het team van Fafié binnen. Voor de 3.735 toeschouwers was het onvoorspelbaar wie van beide partijen aan het langste eind zou trekken, het degelijkere Go Ahead of het plotseling opgeveerde AZ. Het werd Go Ahead, dank zij een niet onhoudbare vrije trap van Michels over het muurtje. AZ probeerde via een slotoffensief tevergeefs de schade te herstellen. “Nooit meer AZ, nooit meer AZ”, klonk het tergend vanuit de Deventer hoek. Fafié en de zijnen mochten in de eredivisie blijven. En wat nu? De coach meldde dat de kas van zijn club leeg is. De Gier is toch voor bijna twee miljoen aan Willem II verkocht? “Die transfer is nog niet rond”, zei Fafié. “Voor mij hoeft Jack trouwens niet weg. Maar als hij niet vertrekt, dan is er geen geld voor aankopen. Zo simpel ligt dat.”

De opgewekte Deventer fans keerden intussen terug richting het Alkmaarse station, waarbij ze ook weer de chique Kennemerstraatweg aandeden. De bewoners daarvan konden gerust zijn. De ME'ers begeleidden de marcherende groep nauwgezet, met hun stokken en hun honden. Bovendien had Go Ahead gewonnen. De missie was geslaagd. Er was dus geen sprake meer van angstaanjagende taferelen, zoals die van enige uren tevoren.

    • Guido de Vries