Koers IHC Caland hoger bij verder dunne beurs handel

AMSTERDAM, 15 JUNI. De opverende dollar ten spijt kwamen de aandelenkoersen vanmorgen op de beurs nauwelijks in beweging. Bij een dunne handel noteerde de graadmeter, de AEX-index, rondom het middaguur 0,99 punten hoger op 431,56 punten.

AMSTERDAM Positief verging het vanochtend vooral IHC Caland. De ontwerper en fabrikant van olieplatforms en baggerschepen maakte gisteren bekend grote vorderingen te maken met een miljoenenorder voor BP. Eerder kreeg het Schiedamse bedrijf al een mammoetorder van Shell. De koers steeg vanmorgen 1,10 gulden op 45,10.

Relatief grote stijgers waren verder KNP BT (papier, verpakkingen en grafische- en informatiesystemen) en luchtvaartmaatschappij KLM. KNP BT ging vijf dubbeltjes omhoog op 48,40, terwijl KLM 40 cent winst boekte op 48,90. De KLM moest eind vorige week na tegenvallende jaarcijfers terrein prijsgeven, maar lijkt weer op de weg terug. Vooral de lucratieve samenwerking met Northwest Airlines zou volgens de beursvloer verantwoordelijk zijn voor dit herstel.

Koninklijke/Shell boekte 20 cent winst op 195,90. Beleggers lijken niet onder de indruk van alle commotie rondom het opslagplatform Brent Spar, dat het concern in de oceaan wil dumpen. “Zo'n oproep tot een boycot kan Shell toch niet in de problemen brengen”, merkte een handelaar op. “Dan moet je toch echt met autoloze zondagen of zoiets dergelijks aankomen zetten.”

De obligatiemarkt toonde een herstel. Gistermiddag gingen de koersen onderuit, nadat een renteverlaging door de Duitse bank was uitgebleven. Vanmorgen gingen de meeste obligatiekoersen weer een dubbeltje omhoog. De 30-jarige staatslening (7,5 procent) zelfs vier dubbeltjes op 101,45 punt.

De koers van de dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten ruim driekwart cent geklommen. De Amerikaanse munt noteerde rondom het middaguur 1,5725. Gistermiddag sloot de munt op 1,5645 gulden.

De koerswinst kwam voor een groot deel al tot stand op de Amerikaanse valutamarkten. Tijdens de handel in Azië klom de dollar nog iets verder.

De dollarhandel had vanochtend weinig om het lijf. De stemming was wat nerveus, aldus handelaren. Veel beleggers wachten af wat de vergadering van de zeven grootste industrielanden (G-7) in het Canadase Halifax gaat opleveren. De topontmoeting begint later op de dag met een werkdiner. Het officiële deel is morgen en zaterdag.

De effectenbeurs in Frankfurt was vandaag gesloten wegens een feestdag.

NEW YORK De beurs op Wall Street heeft gisteren de opgaande lijn weten voort te zetten. De Dow Jones-index boekte een bescheiden stijging van 6,57 punten tot 4491,08. Dat was voldoende om het vorige week dinsdag geboekte recordslot van 4485,20 punten te breken.

De beurs rekent nog steeds op een spoedige verlaging van de Amerikaanse rente.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs de sloot Nikkei-index vandaag op 14.867,26 punten, een stijging van 206,77 punten. De koersen schoten omhoog na een bericht dat in het economisch plan dat de Japanse regering volgende week wil presenteren ook een herziening van de belasting op verkoop van effecten en land zou worden meegenomen.