Kinderagenda

Poetry International

Schrijf je favoriete gedicht uit 'De Grote Ark' van Annie M.G. Schmidt op een blaadje en teken op de achterkant je favoriete dier uit het boek, stuur dat naar Boekie Boekie, postbus 26072, 3002 EB Rotterdam (tot dinsdag 20 juni). Van alle tekeningen worden stokdiertjes gemaakt en woensdagmiddag 21 juni van 14-16u op een grote ark gezet. Andere activiteiten speciaal voor kinderen tijdens Poetry International (een festival over poëzie). Dinsdag 20 en woensdag 21 juni 10-11u30: kinderen van diverse scholen en dichters (oa Jehuda Amichai en Oskar Pastoir) lezen hun eigen gedichten voor (kinderen vanaf 6 jaar). Donderdag 22 juni 10-11u30, kinderen van 2 scholen hebben dierengedichten uit het Engels vertaald in het Nederlands, eerst lezen de Engelse dichters hun eigen gedichten, dan de kinderen hun vertaling en vervolgens Arie van den Berg zijn grote mensenvertaling. De Doelen, Kruisstraat 2, Rotterdam. Inl 010-4134330.

Omniversum

Je hangt aan de buik van een jumbo - een KLM Boeing 747 - en vliegt aan op de landingsbaan van Schiphol. Na een paar seconden komt met donderend geweld vlak voor je neus het landingsgestel naar beneden. De grond komt angstwekkend dichtbij. Je ziet zwarte remsporen, je adem stokt want je wordt bijna vermorzeld tussen de wielen en de grond. Een schok en dan raas je over de baan, op nog geen halve meter van de grond. Op de enorme koepel (840 vierkante meter) van het Omniversum in Den Haag kan je de film 'Picture Holland' Nederland eens op een hele andere manier zien. Verder in het nieuwe programma van het Omniversum de films: Bevers (di en zo 11u: volg een jong beverpaar in hun eigen wereld), The Living Sea (di-zo 12 en 14u, vr-zo 16 en 21u: een avontuur over wereldoceanen), Destiny in Space (di-zo 13 en 15u, vr en zo ook om 20u: beelden vanuit de Space Shuttle), The Secret of Life (wo, vr, za en zo 17u: de 'geheime' spelregels tussen planten en dieren) en We are born of Stars (di-do 16u vr-zo 19u: de zoektocht van de mens naar leven in het heelal), bij de laatste film krijg je bij de kassa een speciale 3-Dbril. Tijdens de vakanties worden de films ook op andere tijden gedraaid. Vanaf 21 juni Omniversum, President Kennelylaan 5, Den Haag. Inl 070-3545454.

Antillen

Heb je zin in een feestje? Kom dan met de ouders op zondag 18 juni naar Museum voor naïeve kunst De Stadshof in Zwolle. Voor iedereen die van dansen, lekker eten, theater en muziek houdt is er van 11-17u een Antilliaanse feestdag. Kinderen tot 12 jaar kunnen van 14-16u met krijt hun eigen Curaçaos 'kunukuhuisje' tekenen op de stoep van het museum, terwijl hun ouders dan naar de tentoonstelling van de Curaçaose kunstenaar Hipólito Ocalia kunnen kijken of naar de film 'De indiaan baarde een neger' van Sherman de Jesus. De mooiste tekening zal beloond worden met een prijs en er worden Antilliaanse verhalen verteld in een speciaal voor kinderen ingerichte Suikerbergkelder. Op zaterdag is er 'Curacaos rumoer', en mogen kinderen van 6 tot 9 jaar hun eigen muziekinstrumenten maken. De Stadshof, Blijmarkt 18-20, Zwolle. Za en zo 11-17u. Toegang ƒ 5,- kinderen tot 12 jaar en 65+ ƒ 2,50.

Suske en Wiske

Vijftig jaar gelden ontmoetten Suske en Wiske elkaar voor het eerst op het eiland Amoras en sinds die tijd zijn zo'n 200 boeken over de striphelden verschenen. In de Gemeentebibliotheek in Rotterdam is een tentoonstelling ingericht, waar je originele tekeningen, oa. de omslagtekening voor 'Het Spaanse Spook', kan zien en ook bekers, bordjes, t-shirts, oude zwart-wit albums in verschillende talen over Suske, Wiske, tante Sidonia, Lambik, Jerommeke en professor Barabas. Ook ligt daar het jubileumboek '50 jaar Suske en Wiske'. Van 16 juni tot 23 spt. in de Gemeentebibliotheek, Hoogstraat 10, Rotterdam, ma 12u30-21u, di-vr 10-21u, za 10-17u.

Ridderspel

Wie droomt er niet van om een keer als ridder in een echte arena een zwaardgevecht te houden? Tijdens het MIddeleeuws spektakel, dat van 22 t/m 25 juni wordt gehouden, staat op de Grote Markt in Haarlem een arena waar 6 keer een riddertoernooi wordt opgevoerd door de riddergroep 'Les Cascadeurs Associés'. Kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen zich opgeven voor speciale schermlessen in deze arena. Ton Hazes zal met enkele leraren van zijn schermschool deze lessen geven en ook kan je zelf ridderkleding, zwaarden en schilden maken. Gekleed als ridder en gewapend met een zelfgemaakt zwaard en schild ga je dan naar de arena voor het eindgevecht. Vr 23 juni van 9-13u, za 24 en zo 25 juni 10-13u30. Opgeven bij Projectbureau Haarlem 750, tel 023-113289 (maximaal 100 kinderen per ochtend).

Waterdag

Hoe kan het dat sommige insecten op het water lopen? Hoe kun je met behulp van planten aantonen dat water vervuild is? Hoeveel water heeft een boon nodig om te ontkiemen? Vragen op deze antwoorden krijg je in het Natuurmuseum in Nijmegen dat op zondag 18 juni een spetterende waterdag organiseert voor alle kinderen van 8 tot 14 jaar. Van 12-17u kan je, onder begeleiding van de medewerkers van het museum, aan de slag met allerlei natuurkundige proefjes en experimenten die te maken hebben met water. En wil je liever knutselen, dat kan je een aquariumkijkdoos maken of een waterrad. Ook worden er allerlei spelletjes gespeeld zoals waterblaasbal en kan je bellen blazen in allerlei gekke vormen. Het Natuurmuseum, Gerard Noodtsttaat 21, Nijmegen. Toegang ƒ 5,- (vaders mogen gratis mee, omdat het vaderdag is). Inl 080-230749.

Circusinstuif

Kindercircus Pavarini en het Provinciaal Overijssels Museum organiseren op zaterdagmiddag 17 juni in de tuin een circusinstuif. Ballopen, tonlopen, spijkerbed liggen, diabolo, bordjes draaien, jongleren en nog veel meer kan je daar door onder leiding van echte circusartiesten leren.Van 14u30-17u in het Provinciaal Overijssels Museum, Voorstraat 34, Zwolle. Inl 038-214650.

Wilhelmina's Zomer

'Heel veel enge dingen verzin je zelf.......komen uit je koppie......zitten in je bovenkamer'. Dat zeggen de poppen van Theater Thije in de voorstelling over bang zijn en wat je ermee kunt doen. Van 4-8 jaar om 15u. in de Balszaal, Hotel New York, Wilhelminakade, Rotterdam. Inl 010-4390519

    • Tonny Schoemaker