Japans handelsoverschot loopt op

TOKIO, 15 JUNI. Het Japanse handelsoverschot is in mei gestegen tot 6,98 miljard dollar, in vergelijking met een overschot van 6,52 miljard dollar in dezelfde maand vorig jaar. Dit heeft het Japanse ministerie van financiën vandaag bekendgemaakt. De stijging is de eerste op jaarbasis sinds drie maanden. De Japanse export groeide van 28,12 tot 35,5 miljard dollar terwijl de import met een groei van 21,6 naar 28,52 iets minder hard opliep. De waardestijging van de yen ten opzichte van de dollar, 17 procent sinds januari, is van invloed geweest op de hogere waarde van de Japanse export uitgedrukt in dollars. Het handelsoverschot met de Verenigde Staten, momenteel hoog op de politieke agenda wegens de dreiging met strafheffing op Japanse autoexport naar de VS, steeg in deze periode van 3,04 naar 3,3 miljard dollar. (Reuter, ANP)