Japan: particulier fonds voor compensatie 'troostmeisjes'

TOKIO, 15 JUNI. Japan zal een particulier fonds in het leven roepen om de vrouwen die door Japanse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog seksueel zijn misbruikt financieel te compenseren. Dat heeft de Japanse kabinetssecretaris, Kozo Igarashi, gisteren gezegd.

Met het 'Aziatisch Vredes- en Vriendschapsfonds' voor Vrouwen hoopt de Japanse regering een oplossing te hebben gevonden voor de ruim 200.000 vrouwen, hoofdzakelijk afkomstig uit Korea, maar ook uit Nederlands-Indië, de Filippijnen en China, die in de oorlog werden geronseld om te dienen als 'troostmeisjes' voor de Japanse militairen.

Het Japanse voorstel zal vrijwel zeker de woede opwekken bij de grote groep slachtoffers. Met name Koreaanse vrouwen eisen al jaren formele verontschuldigingen en een financiële genoegdoening van Japan. Maar het fonds, dat moet gaan bestaan uit particuliere schenkingen, voorziet alleen in een indirecte financiële regeling.

De regeling komt een week nadat het Japanse Lagerhuis een resolutie aannam waarin Japan zijn wroeging uit over het in de oorlog aangedane leed. De resolutie had veel kritiek tot gevolg in Azië omdat zij niet het onvoorwaardelijke excuus bevatte waarop men had gehoopt. (Reuter, AP)