Jaarlijks duizenden gewonde kinderen in speeltuinen

DEN HAAG, 15 JUNI. Ongeveer vijftigduizend kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud raken jaarlijks gewond bij het spelen in een speeltuin. Bij zevenduizend kinderen zijn de verwondingen zo ernstig dat ze moeten worden behandeld in een ziekenhuis. Dit blijkt uit een rapport dat de Stichting Consument en Veiligheid (SCV) gisteren presenteerde.

Het rapport bevat naast gegevens over het aantal ongevallen ook de resultaten van interviews die Bureau Intromart in opdracht van SCV hield met tweeduizend ouders van kinderen tussen vier en twaalf jaar. Gevraagd naar hun mening over de veiligheid van de buurt vindt bijna zestig procent van de ouders dat de speelplekken in hun buurt onveilig zijn. Ongeveer de helft van de ouders zei af en toe bang te zijn dat hun kind iets overkomt op straat, in de speeltuin of bij open water. Ouders zijn vooral ontevreden over het gebrek aan toezicht bij speeltuinen en het ontbreken van een zachte ondergrond bij speeltoestellen. De meeste ongelukken in speeltuinen worden veroorzaakt door slecht onderhouden toestellen of door een te harde ondergrond, zo blijkt uit het onderzoek.

De Stichting Consument en Veiligheid begon gisteren een landelijke campagne om het aantal ernstige ongelukken van kinderen in speeltuinen en bij open water terug te dringen. De campagne zal twee jaar duren. De stichting biedt gemeenten een 'APK-keuring' aan voor speeltuinen. Gemeenten kunnen een technisch team van de stichting inhuren om slechte toestellen te verbeteren.