Grafiek

De Rolling Stones toucheerden deze week ruim negen miljoen gulden aan recette van hun concerten in Nijmegen. Na het nog komende concert in Landgraaf zal dit oplopen tot meer dan 13 miljoen gulden. In 1964 betaalden de 1.850 toeschouwers van het eerste Nederlandse concert in het Kurhaus ieder 7,5 gulden voor een kaartje. De recette van Stones concerten in Nederland is in ruim 30 jaar bijna verduizendvoudigd.

De Rolling Stones-organisatie en organisatiebureau Mojo, dat de promotie voor de concerten regelt, praten niet over geld. Hoeveel de Stones precies verdienen aan de tour is onduidelijk, maar er is weinig twijfel dat de grootste tournee in de historie van de rock en roll tevens de meest lonende is. Hoewel de kosten ven de reeks mega-concerten torenhoog zijn, verdiende de band volgens het Amerikaanse blad Performance reeds een record winst van 121 miljoen dollar aan het eerste deel van de tournee in de Verenigde Staten. Op dat moment had het viertal nog zo'n 75 concerten te gaan. Daarnaast brengen de verkopen van t-shirts en andere hebbedingetjes waarschijnlijk zo'n 300 miljoen dollar op. Naar verluidt draagt sponsor Volkswagen negen miljoen dollar bij.

    • Kim Wannet