Foto

Foto: HONGKONG - De autoriteiten van Hongkong hebben gisteren honderd Vietnamese bootvluchtelingen gedwongen per vliegtuig terug te keren naar Vietnam. Verscheidene van hen verzetten zich lijfelijk; de Hongkongse politie moest er aan te pas komen om hen aan boord te krijgen. Bij aankomst in Hanoi weigerden 72 inzittenden het vliegtuig te verlaten; meegereisde politieagenten uit Hongkong verwijderden hen. De groep repatrianten was uitgeprocedeerd en had niet de vluchtelingenstatus gekregen. Omdat ze weigerden terug te keren dwongen de autoriteiten van Hongkong hen daartoe. In Zuidoost-Azië verblijven in totaal nog 42.000 uitgeprocedeerde Vietnamese vluchtelingen, van wie 21.000 in Hongkong. De afgelopen jaren dwong Hongkong al verscheidene malen Vietnamezen tot repatriëring. Enige tienduizenden Vietnamese vluchtelingen in Zuidoost-Azië keerden vrijwillig terug. (Foto AP)