EU: veel Nederlands zeewater te vies

BRUSSEL, 15 JUNI. Slechts tweederde van het zeewater in de Nederlandse badplaatsen voldoet aan de minimumnorm voor de waterkwaliteit. Dat stelt de Europese Commissie in een gisteren gepresenteerd rapport over de kwaliteit van het zwemwater. Dat het Nederlandse zeewater zo slecht scoort, kan volgens de Commissie te wijten zijn aan het ontbreken van de gegevens over onder andere Scheveningen en enkele Zeeuwse stranden, waardoor de Nederlandse cijfers niet volledig zijn.

In het onderzoek is vooral gelet op de aanwezigheid van bacteriën die infecties en maagklachten kunnen veroorzaken. De bacteriën komen vooral via ongezuiverd rioolwater in zee. Behalve Nederland scoren ook Groot-Brittannië en Duitsland slecht. In die landen, waarvoor de cijfers vollediger zijn, is een op de vijf stranden beneden de norm.

Ierland heeft het zuiverste zwemwater. Hier wordt overal voldaan aan de minimumnorm. In het algemeen is de kwaliteit van het water in de Europese Unie licht gestegen. Zo'n 90 procent van het water voldoet nu aan de norm. Drie jaar geleden was dat 78 procent. De Middellandse Zee-stranden van Spanje, Griekenland en Frankrijk voldoen aan de minimum eisen. Portugal en Italië vallen er net onder. De kwaliteit van het binnenwater is minder goed. Volgens het onderzoek voldoet slechts 65 procent aan de eisen.

Bij de gegevens uit het rapport zijn kanttekeningen te plaatsen, erkende gisteren een commissiewoordvoerder. Zo wordt alleen gekeken naar strand dat door de landen zelf als badstrand is aangemerkt en er wordt geen rekening gehouden met het vuil dat drijft in zee zoals papier, flessen of condooms.