Dresdner Bank wil Kleinwort Benson opkopen

LONDEN, 15 JUNI. De Duitse Dresdner Bank wil de Britse zakenbank Kleinwort Benson overnemen. Dit heeft de directie van Kleinwort Benson vanochtend meegedeeld.

Mocht het tot een overname komen, dan is Kleinwort de derde middelgrote Britse bank die dit jaar in handen komt van een buitenlandse concurrent. Eerder werd de bankroete bank Barings ingelijfd door ING. S.G. Warburg stemde eerder deze maand toe in een overname door Swiss Bank nadat een bod door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley eerder dit jaar afketste.

De hoogte van het bod van Dresdner Bank ligt “rond de huidige marktwaarde” van Kleinwort Benson. In een officiële verklaring zei de directie van Kleinwort Benson “te onderzoeken welke voordelen kunnen resulteren uit een combinatie van de activiteiten”, en dat een verdere verklaring later zal worden gegeven.

Het aandeel Kleinwort steeg deze week al fors, en voegde gisteren 23 pence toe op 724 pence. Tegen die koers is de huidige marktwaarde van Kleinwort Benson omgerekend bijna 2,5 miljard gulden. Handelaren op de Londense effectenbeurs verwachtten vanmorgen dat de aandelenkoers van Kleinwort Benson verder stijgt, omdat de kans bestaat dat er rivaliserende biedingen komen.

Veel kleinere Britse banken vielen de laatste jaren, door een toenemend schaalnadeel vanwege hun geringe omvang, ten prooi aan buitenlandse concurrenten. Zo nam ABN Amro het huis Hoare Govett over en is Deutsche Bank al enige jaren eigenaar van Morgan Grenfell. De matige handelsresultaten over 1994 hebben de nog overgebleven onafhankelijke Britse banken extra kwetsbaar gemaakt. Kleinwort Benson maakte vorig jaar een winst voor belastingen van 97 miljoen pond (255 miljoen gulden). De bank, die al 200 jaar bestaat, telt 5000 werknemers, waarvan 2000 in Londen. (AP, Reuter)