De achtervolging van een lege vrachtwagen

Wij, gewone burgers, dromen misschien van een lot uit de loterij of een mooie vakantie, boeven hebben hun eigen dagdromen. En niet alleen eigen dagdromen, ook eigen mythes, gewoonten en taal. In vijf afleveringen praten mensen uit het milieu over wat hen zoal bezighoudt.

Tijdens het bezoekuur in een gevangenis schuift een lange, blanke man aan. De bezoeker heeft aan de criminele wieg gestaan van menig nu overleden gangster. Van hem gaat het verhaal dat hij twintig kilo cocaïne heeft gekocht van een corrupte politieman. Terwijl aan formica tafeltjes geëmotioneerde gesprekken worden gevoerd tussen gedetineerden en hun bezoek, bevestigt de lange boef dat hij van de bewuste politieman cocaïne heeft afgenomen en doorverkocht. “Wist ik veel dat hij politie was.” Meer wil hij over deze zaak niet kwijt.

Vast staat dat de politieman in kwestie buiten functie werd gesteld toen hij anderhalf miljoen gulden niet kon verantwoorden die op een buitenlandse rekening stond. Eerst heette het geld van een erfenis te zijn, later, toen geen gestorven familielid werd gevonden, was het een muntenverzameling die te gelde was gemaakt. Nu procedeert de politieman tegen zijn inmiddels ex-werkgever om het geld terug te krijgen. 'Bewijs maar dat het geld illegaal verworven is', is zijn stelling.

Wanneer een oud-politieman hoort dat de lange crimineel rondvertelt dat hij van een bepaalde politieman twintig kilo cocaïne heeft gekocht, lacht hij schamper. Boeven doen alles om politiemensen in een kwaad daglicht te zetten, aldus het evangelie van iedere diender. Maar wat de politie ook zegt, criminelen blijven ervan overtuigd dat de politie zich schuldig maakt aan heling, afpersing en diefstal. Zelfs doet het verhaal de ronde dat de politie moord op criminelen niet schuwt.

Volgens Bolle Arie, oplichter en handelaar, is Mooie Henkie door de politie vermoord. De advocaat van Mooie Henkie vertelt dat hij het autopsie-rapport pas na lang aandringen op het parket mocht inkijken. Henkie is op een stille avond in een flauwe bocht met zijn auto verongelukt. “Tegen zijn weduwe heeft de politie steeds gezegd: 'Uw man is door een auto-ongeluk om het leven gekomen'. Maar anderen, uit het milieu, zeiden: 'Dat kan niet'. Nu blijkt dat hij dood op de achterbank van zijn auto is gevonden. En in het autopsie-rapport waarover het openbaar ministerie zo geheimzinnig deed, was sprake van een inschotwond in zijn hoofd.” Wat de advocaat zelf gelooft? “Ik hoor verhalen aan en die geef ik weer. Meer niet.”

Bolle Arie denkt dat Mooie Henkie eerst met een felle lichtstraal is verblind en vervolgens vermoord. De man zou weet hebben gehad van een partij drugs waarmee de politie een grote handelaar wilde lokken. Tot grote woede van de politie mislukte de deal.

Boeven laten vaker opzetjes van de politie mislukken.

“Weet je hoe Charlie groot is geworden?” De kleine, blonde boef schuift het bord met lege gambastaartjes van zich af en zegt: “Hij heeft een keer de politie gigantisch geript.” Charlie is een 'vriend' van hem.

“Er stond een vrachtwagen met zeshonderd kilo hasj op een parkeerplaats. Die wagen was 'heet' (de politie hield die wagen in de gaten), dat wist iedereen. Maar iedereen wou die vrachtwagen hebben natuurlijk. Zegt Charlie, 'laat mij hem stelen'. Wat doet hij, op een nacht gaat hij met een paar jongens naar het parkeerterrein en rijdt die vrachtwagen weg.

Hij doet net of hij steeds om zich heenkijkt of hij niet wordt gezien. Hij wist dat de politie hem pas na een paar kilometer kon volgen, anders zou dat te veel in de gaten lopen. Dus hij rijdt naar een boerderijtje dat daar achter de dijk staat. Daar heeft hij de dag daarvoor een huurwagen gezet, precies zo een als die van het parkeerterrein. Hij in die lege wagen en scheuren. Heeft hij de hele nacht de politie achter zich aan gehad. 's Ochtends vroeg zet hij die vrachtwagen weer bij de verhuurder en hup, honderd agenten om hem heen. Dat was lachen.'' De grootst denkbare grap is en blijft, de politie bij de neus nemen.

    • Hans Moll