Beving treft Griekse steden

ATHENE, 15 JUNI. Ten minste veertien mensen, onder wie twee buitenlandse toeristen, zijn vanmorgen vroeg omgekomen bij een zware aardbeving die de noordelijke Peloponnesus in Griekenland trof. De meeste slachtoffers zijn gevallen in het aan de Golf van Korinthe gelegen kustplaatsje Egion. Zeker tien toeristen worden nog vermist.

De aardbeving had een kracht van 6,1 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag in de Golf van Korinthe, op ongeveer 145 kilometer ten westen van Athene. De beving werd in vrijwel het hele land gevoeld.

In Egion stortte door de beving een vier verdiepingen tellende vleugel van het hotel als een kaartenhuis in. In het hotel verbleven 156 Franse toeristen in afwachting van de terugreis vandaag naar Bordeaux. Volgens de nachtportier van het hotel was de aardbeving zeer krachtig. “Er was een hard geluid en daarna een grote stofwolk. Ik liep weg, zag dat een deel van het hotel was ingestort en maande de Fransen weg te komen. Zij die dat konden klommen uit het puin naar buiten”, aldus de portier, die twee slachtoffers uit het puin trok. De meeste slachtoffers in Egion zijn gevallen in een apartementencomplex dat door de beving instortte. Volgens de brandweer zitten nog veel bewoners onder het puin van dit gebouw vast.

De aardbeving veroorzaakte behalve in Egion ook paniek en schade in de plaatsjes Itea, Galaxidi en Eratini op het vasteland. Met name in Galaxidi is de materiële schade groot. In Eratini verdween een deel van de havenfaciliteiten onder water en stortte een aantal gebouwen in, terwijl ook wegen werden beschadigd. In de plaats Naftakos raakten veel mensen gewond door ingestorte plafonds. Uit het populaire toeristenoord Delphi kwamen berichten over aanzienlijke schade. Een persoon raakte daar gewond door vallend puin. In grote delen van de getroffen gebieden vielen de stroomvoorziening en de telefoonverbindingen uit.

De Griekse regering heeft vanmorgen onmiddellijk legereenheden naar het getroffen gebied gestuurd. Frankrijk heeft vanmorgen Griekenland hulp aangeboden. Zwitserland heeft een reddingsgroep beschikbaar gesteld.

Vorige maand werd het noorden van Griekenland getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.6 op de Schaal van Richter. Zo'n achtduizend mensen raakten toen dakloos. Er vielen ook tientallen gewonden, maar niemand kwam om het leven. (AP, AFP, Reuter)