Beslag op giro dienst immigratie

DEN HAAG, 15 JUNI. Het Amsterdamse advocatenkantoor Everaert Immigration Lawyers heeft beslag laten leggen op de girorekening van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit is gebeurd nadat de IND weigerde proceskosten te betalen, waartoe de rechtbank de dienst heeft veroordeeld. Het gaat om een bedrag van 3.000 gulden in twee zaken van buitenlanders die in Nederland wonen en werken.

Volgens het Amsterdamse advocatenkantoor hebben de ambtenaren van staatssecretaris Schmitz (justitie) op drie aanmaningen en een sommatie tot betaling niet gereageerd. Advocaat M. Tjebbes: “Deze grove nalatigheid kost het ministerie nodeloze extra bedragen. Zij trekken zich gewoon niets aan van rechterlijke vonnissen. Het ging aanvankelijk om een bedrag van 1.400 gulden.”

Een woordvoerster van het ministerie van justitie zegt dat de rekeningen nu zo snel mogelijk worden betaald. De IND bekijkt hoe in het vervolg “het knelpunt van overmaking van proceskosten” kan worden weggenomen.

Tjebbes: “Tot nu toe heb ik nog niet gezien dat het bedrag is overgemaakt. Telefonisch kan dat toch binnen een uur, maar het duurt drie dagen.” Het advocatenkantoor Everaert stapt regelmatig naar de rechter, omdat de IND verzuimt buitenlanders op tijd een verblijfsvergunning te geven. De zaken die leidden tot de beslaglegging, gingen over verblijfsvergunningen van een ondernemer en een universitair medewerker.

“We zijn niet het enige advocatenkantoor dat naar dit paardemiddel grijpt om de proceskosten betaald te krijgen”, zegt de advocaat. Volgens Tjebbes lopen tegen de IND tientallen zaken, wegens nalatige betalingen. De Amsterdamse rechtbank stuurt de IND jaarlijks vijfhonderd vorderingen, aldus een woordvoerder.

De Nationale Ombudsman zei gisteren dat drie advocatenkantoren een klacht hebben bij hem hebben ingediend over het betalingsgedrag van justitie. Het onderzoek loopt nog.