Azerbajdzjan (1)

In het artikel 'En waar ligt Azerbajdzjan' (w&o, 8 juni) wordt collega-aardrijkskundeleraar H. den Hartog sprekend ingevoerd. Het laatste citaat van hem luidt: 'Vroeger kon je in de les lekker van leer trekken tegen het communisme'. Aan deze zin heb ik mij nogal gestoord.

Van Prof. Hoekveld c.s. leerden wij te letten op de centrale waarden van een samenleving, dat richtte het ruimtelijk handelen van de mensen en uiteindelijk kon je dat zien in de ingerichte ruimte, het landschap.

Trekt de heer Den Hartog ook 'lekker van leer' tegen de zondagsrust op Sint Philipsland, het thee- in plaats van bierdrinken in Noord-Afrika, of tegen de koeien in de straten van India?

Aardrijkskunde op de middelbare school moet vooroordelen bestrijden en de geografie van landen bespreken vanuit het denken van de mensen daar. De leraar geeft daarvan de positieve en negatieve kanten. Wat hij er zelf van vindt, hoort niet in de les of hij vermeldt dat achteraf als z'n eigen mening.

    • Frans Beekman