Armatrading zingt haar openhartige teksten introvert

Concert: Joan Armatrading. Gehoord: 14/6 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 15/6 Noorderligt, Tilburg.

Joan Armatrading is een introverte zangeres. Niet alleen door haar voorkomen, met een lange zwarte pony die voor haar ogen danst, maar ook door haar zangstijl. Bij Armatrading is het net alsof haar stem haar lichaam eigenlijk nooit echt verlaat, alsof de klanken zich niet los kunnen maken van hun vertrouwde omgeving. Hoewel Armatrading kan zingen met een groot bereik en volume, behoudt haar stem daardoor toch altijd een intiem karakter.

Joan Armatrading, die in 1973 haar eerste platencontract tekende, heeft een tijd niets van zich laten horen. Maar de nu 44-jarige zangeres bracht onlangs een nieuwe cd uit, What's Inside. Afgezien van de synthesizerpartijen die soms wat al te veel aanzwellen, is het toch een sobere plaat geworden waar Armatrading begeleid wordt door akoestische instrumenten, percussie en voorzichtig gitaarwerk. En zo introvert als Armatrading zingt, zo openhartig zijn haar teksten. Uit de hits die ze hier in de loop der jaren heeft gehad, als Show Some Emotion en Me Myself I, bleek al haar neiging tot therapeutisch taalgebruik, en nog steeds bezingt ze graag de spiritual healing die bijvoorbeeld de liefde kan geven.

Het publiek bij haar optreden gisteravond in een goed gevuld Paradiso bestond voornamelijk uit vrouwen. Deze fans begroetten ook alle oudere nummers als dierbare bekenden. Het concert was mooi ingetogen, dat er vijf muzikanten op het podium stonden was vaak niet eens te merken; men speelde minimaal. Halverwege haar optreden deed Armatrading een nog intiemere set met alleen keyboards, een violiste en celliste die nummers van haar nieuwe cd uitvoerden.

Af en toe breeduit lachend, dansend, maar vooral geconcentreerd zingend vertolkte Armatrading haar songs. De spanning tussen introvertie en expressie geeft haar een ongrijpbare kwaliteit. Maar de uitsmijter van het concert maakte duidelijk waar ze zelf staat - dat was Show Some Emotion.

    • Hester Carvalho