Architect Cees Dam krijgt schandprijs

DEN HAAG, 15 JUNI. De Prix de P..., de schandprijs voor architectuur in Den Haag, is dit jaar toegekend aan een appartementengebouw van architect Cees Dam in Scheveningen, door de jury de “Damwand” genoemd. Het complex moet nog worden gebouwd en komt naast het eerder dit jaar geopende bioscoopcomplex tegenover het Kurhaus. De prijs gaat tevens naar de gemeente Den Haag en projectontwikkelaar Proper-Stok. De gemeente is volgens de jury bij het project door de knieën gegaan voor commerciële eisen.

De jury bestond uit de architecten Carel Weeber (voorzitter Bond van Nederlandse Architecten) en Hans van Beek, beeldend kunstenaar Horst Rickels, architectuurcriticus Gerda ten Cate en het PvdA-Tweede-Kamerlid Jeltje van Nieuwenhoven. De jury hekelt de manier waarop er stedebouwkundig met de badplaats Scheveningen wordt omgesprongen, vooral de wijze waarop de boulevard en het strand door steeds meer lagen van parallelle bebouwing wordt afgesloten. De “Damwand” is daar een voorbeeld van en zal volgens de jury als een uitvergrote op zijn kant gezette kaasplank tussen woontorens en een rijtje villa's geplaatst worden.

Dit jaar kwamen voor het eerst nog niet gebouwde objecten voor de Prix de P.. in aanmerking. Zo waren ook het gebouw van de VN-organisatie voor chemische wapenbeheersing (van Kallmann, Mc Kinnell & Wood), dat naast het Congresgebouw moet komen en het nieuwe Provinciehuis (Kohn, Pedderson & Fox), dat op de plaats van het oude moet komen, voor de prijs genomineerd.

De Prix de P..., die is ingesteld door het Haagse theater Zeebelt, gaat samenwerken met De Gulden Slopershamer. Dat is een Brusselse onderscheiding voor personen die het meest efficiënt hebben bijgedragen aan de verloedering van de Belgische hoofdstad. Vanaf volgend jaar zal de Gulden Slopershamer ook in Den Haag worden uitgereikt en de Prix de P... eveneens in Brussel.