Amnestie Peru

LIMA, 15 JUNI. Het Peruaanse parlement heeft gisteren een wet aangenomen die amnestie verleent aan militairen en politieagenten die zich tijdens de strijd met de guerrillabeweging het Lichtende Pad schuldig hebben gemaakt aan schendingen van de mensenrechten. De president van Peru, Alberto Fujimori, zou zich vanavond met zijn kabinet over de wet buigen. Door de wet zouden onder anderen militairen die veroordeeld werden voor de moord in 1992 op een professor en negen studenten van de La Cantuta-universiteit, in vrijheid worden gesteld. Volgens de wet krijgen ook militairen die in 1992 een militaire coup voorbereidden, amnestie. Een voormalige generaal die veroordeeld werd wegens kritiek op de Peruaanse militaire campagne tijdens het grensconflict van februari met Ecuador, zou op grond van de wet zijn straf moeten worden kwijtgescholden. Mensenrechtengroeperingen hebben Fujimori inmiddels opgeroepen om de wet niet te ondertekenen. (Reuter)