'Aideed president van Somalië'

MOGADISHU, 15 JUNI. Aanhangers van de Somalische krijgsheer Generaal Aideed hebben hem vandaag tot president van Somalië uitgeroepen, aldus bronnen in de hoofdstad Mogadishu. Volgens de voorzitter van een conferentie van vijftien clangroepen die verbonden zijn met Aideed, krijgt de krijgsheer een mandaat voor drie jaar.

De benoeming is een reactie op de afzetting van Aideed, zondag, door opposanten binnen zijn militie, de Somalische Nationale Alliantie (SNA). Op een congres van de SNA in het zuidelijk deel van Mogadishu werd de voormalige medewerker en nu rivaal van Aideed, Osman Ato, door meer dan 2.000 mensen tot nieuwe leider van de militie gekozen.

Na het vertrek van de troepen van de Verenigde Naties in februari leek het alsof Aideed over de beste kaarten beschikte om binnen het door clanrivaliteit verscheurde Somalië een leidende rol te spelen. Conflicten binnen de SNA verzwakten zijn machtspositie echter al snel. In april moesten troepen van Aideed zich terugtrekken uit de stad Belet Uien nadat militairen van het SNA die verbonden waren met Osman Ato, weigerden om de stad te verdedigen.

Zowel Aideed als Osman Ato behoort tot de Haber Gedir-clanfamilie. Jarenlang was de zakenman Osman Ato de belangrijkste geldschieter van Aideed. Begin mei brak de zakenman officieel met Aideed. Op het congres van zondag beschuldigde hij Aideed ervan te veel macht aan zich te hebben getrokken. Op het congres waren aanhangers van Aideed niet vertegenwoordigd.

Het is nog onduidelijk hoe groot de steun binnen de SNA voor Aideed nog is en wat de gevolgen van de benoeming zullen zijn. Meer dan Aideed lijkt Osman Ato bereid om vrede te sluiten met andere Somalische krijgsheren. (Reuter)