VS en Japan hervatten overleg in auto-conflict

TOKIO, 14 JUNI. De Verenigde Staten en Japan hervatten volgende week donderdag en vrijdag de onderhandelingen over het handelsconflict over de toegankelijkheid van de Japanse markt voor auto's en auto-onderdelen. Dat hebben de Japanse minister Ryutaro Hashimoto van buitenlandse handel en industrie en de Amerikaanse ambassadeur in Japan, Walter Mondale, woensdag bekendgemaakt. Met de afspraak volgende week verder te praten hopen beide partijen te voorkomen dat het handelsconflict de vergadering van de grootste zeven industrielanden gaat overheersen, zo gaven zij aan na afloop van hun ontmoeting in Tokyo. Die bijeenkomst van de G-7 begint morgen donderdag in de Canadese stad Halifax. Het overleg tussen de twee economische grootmachten over het al jaren durende conflict wordt gevoerd in Genève. Japan heeft vorige maand bij de Wereldhandelsorganisatie een klacht ingediend, omdat de de strafmaatregelen die de VS hebben aangekondigd tegen de regels in zouden druisen. De gesprekken tussen beide landen zijn erop gericht het daadwerkelijk in werking stellen van de sancties te voorkomen. Washington eist een ruimere toegang van Amerikaanse auto's en auto-onderdelen tot de Japanse markt, maar Tokyo weigert dit. Om hun eisen kracht bij te zetten hebben de VS gedreigd invoerrrechten van 100 procent te heffen op dertien luxe Japanse auto's als Japan niet over twee weken de Amerikanen is tegemoet gekomen. Het bedrag dat hiermee is gemoeid, is bijna 6 miljard dollar. (AFP, Reuter)