Voorkeur; Galerie

CAROLINE COEHORST

Troosteloze winkels waarin het interieur wordt bepaald door formica en hard-board: in Nederland zijn ze waarschijnlkijk nog slechts met moeite te vinden. Fotografe Caroline Coehorst trok dan ook naar Antwerpen en Brussel en maakte daar een mooie, droevigmakende fotoserie van stoffen- en gordijnenwinkels waarvan je op het eerste gezicht denkt dat ze minstens twintig jaar oud zijn. Slechts de details verraden het verglijden van de tijd: een vochtvlek op het plafond, een al te langdurig gerafelde kokosmat. Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Di-za 11-17u. T/m 12 juli.

ERZSéBET BAERVELDT

De Nederlandse kunstenares Erzsébet Baerveldt vereenzelvigt zich in haar werk sinds een aantal jaren met met de Hongaarse gravin Erzsébet Báthory (1560-1614). Van deze gravin, die tijdens haar leven een nogal kwalijke reputatie genoot, bestaat slechts één schilderij dat samen met alle mythes rond Báthory voor Baerveldt het uitgangspunt voor bijna al haar werk vormt. Bij Reuten galerie exposeert ze nu drie schilderijen waarin ze zelf de rol van de gravin inneemt en daarnaast drie poppen met de zelfgemaakte jurken die Baerveldt op deze schilderijen draagt. Reuten galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam. Do-za 14-18u. T/m 2 juli.

PLACES AND PEOPLE TO REMEMBER

Een fotoalbum is een dierbaar, persoonlijk bezit dat voor buitenstaanders niet altijd interessant is: vakantiekiekjes, schoolfoto's en familieportretten blijken onderling inwisselbaar. Iedereen maakt in zijn gefotografeerde leven min of meer hetzelfde mee. Yuk Lin Tang maakte van het traditionele fotoalbum wel iets bijzonders - ook voor mensen die haar niet kennen. Haar album vormt de kern van de tentoonstelling Places and People to Remember. Terwijl bij Tang mensen en plaatsen met elkaar verweven zijn, houden de andere twee deelneemsters aan de expositie, Romy Finke en Marjoleine Boonstra, ze strikt van elkaar gescheiden. Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59. Di-zo 11-17u. T/m 9 juli.

INFECTIONS

Veertien kunstenaars zochten de beschutting op in het 19de eeuwse Engelse landschapspark Wolfslaar (bij Breda) en geven vanaf deze plek hun visie op de werkelijkheid. Hier worden honden in een gedempte put gegooid (Joseph Semah), bengelt een levensgrote Christus van suikergoed aan een boomtak (Peter Bruggenhout) en laat Karin Arink zien hoe verscheurend een idyllisch boomgroepje kan zijn. Verder Henk Visch, Michel Francois, Paul Perry en Guido Geelen. Park Wolfslaar, Wolfslaardreef 102, Breda. Dag. 10-18u.T/m 9 juli.

JOLA HESSELBERTH

Jola Hesselberth ontving onlangs de Charlotte Köhlerprijs voor de animatiefilms die ze voor de VPRO-televisie maakt. Onder de titel Thisniks exposeert ze nu in het Amsterdamse Pulitzer Hotel cartoonachtige tekeningen en assemblages. Beeldende titels en onderschriften vormen vast onderdeel van deze geestige tekeningen die soms zijn afgedrukt op mooie geborduurde kussens. Behalve Hesselberth exposeert het kunstenaarscollectief Patchwork kleine multiples van de witte Peace boeddha's die nog tot eind juni in een vijver van het Vondelpark drijven. Prinsengracht 315-331, Amsterdam. T/m 22 juni.

EN VERDER

De apocalyptische groepstentoonstelling Wrong Sun bij W 139 in Amsterdam t/m 9 juli; Otto Berchem en Ross Sinclair tonen t/m 1 juli werk bij Smart in Amsterdam; Peter Fengler exposeert t/m 2 juli tekeningen, schilderijen en een maquette met film bij Casco, Utrecht; prenten van Rob van Koningsbrugge t/m 2 juli bij de Steendrukkerij in Amsterdam; een installatie en tekeningen van Alexandra Engelfriet en Jacobien de Rooij t/m 1 juli bij Galerie Loerakker, Amsterdam; t/m 25 juni in de Bergkerk in Deventer de Verschijning met zes kunstenaars uit Engeland, Duitsland en Nederland.