Voorkeur; Film

BULLETS OVER BROADWAY

Uitstekend uitgevoerde en geraffineerd geschreven stijloefening van Woody Allen, waarin hij acteurs te kijk zet als egocentrische monsters met de generositeit van een peuter. Utrecht, Springhaver.

101 DALMATIERS

Uit 1961 stamt dit legendarische animatieverhaal uit de studio's van Walt Disney en nog altijd is het onweerstaanbaar. In 88 theaters.

HEAVENLY CREATURES

Horrorspecialist Peter Jackson buigt zich op bijna lichtvoetige toon en vol zwarte humor over de gruwelijke moord, die in het repressieve Nieuw Zeeland van de jaren vijftig door twee hartsvriendinnen op de nietsvermoedende moeder van één van hen werd gepleegd. In plaats van het vleesgeworden kwaad worden uitbundige, enigszins hysterische maar begaafde meisjes getoond, die op een ongelooflijke manier ontsporen en tegelijk lachwekkend en sympathiek, ontroerend en angstaanjagend zijn. Amsterdam, Cinecenter; Arnhem, Filmhuis; Cuyk, Bio; Enschede, Alhambra; Tilburg, Cinecitta; Utrecht, Springhaver.

LAMERICA

Portret van de desperate toestand van het postcommunistische Albanië, bezien door de ogen van schimmige Italiaanse entrepreneurs, trekt vergelijking met het naoorlogse Italië. In intelligente politieke parabel speelt regisseur Gianni Amelio enkele melodramatische en quasi-documentaire troefkaarten van het neorealisme handig uit. Leeuwarden, Harmonie; Rotterdam, Lantaren/Venster; Maastricht, Lumière.

LITTLE WOMEN

De verfilming van Louisa May Alcotts semi-autobiografische klassieker door Gillian Armstrong is zeer van deze tijd en ademt een subtiel feminisme. De zusjes March, die ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog opgroeien in het negentiende-eeuwse, hoogstaande New England, waar men aan zelfverbetering werkt, worden met warmte en sympathie, maar ook redelijk objectief bekeken. Een sublieme mengeling van ironie en romantisch sentiment, vooral als er heren in het spel zijn. Utrecht, Springhaver; IJsselstein, 't Fulco; Leiden, Trianon.

LUDWIG 1881

Delicate debuutfilm van de Zwitserse broers Dubini over de excentrieke Beierse koning Ludwig. Alleen al gewaagd, omdat niet alleen het onderwerp hetzelfde is als Visconti's portret, maar ook de vertolker, Helmut Berger. De regisseurs zijn erin geslaagd een geheel eigen visie te ontwikkelen op een historisch reis van de vorst langs het Vierwoudstedenmeer, met de acteur Joseph Kainz die Schillers Wilhelm Tell moet reciteren. Met een onverzettelijk eenzame Berger. Amsterdam, Desmet; Eindhoven, Plaza Futura; Rotterdam, Lantaren/Venster.

MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE

Prachtige compilatie van homemovies en professioneel materiaal van het leven in Indië aan het begin van deze eeuw. Nijmegen, Cinemariënburg.

SHALLOW GRAVE

Briljante reconstructie van een hechte vriendschap tussen twee mannen en een vrouw. Een koffer met geld is de splijtzwam; het niet mis te verstane geweld is acceptabel, omdat regisseur Danny Boyle en scenarist John Hodge aannemelijk maken dat er geen andere oplossing meer is. Nijmegen, Cinemariënburg; Utrecht, Movies.

LES SILENCES DU PALAIS

Prachtig verstild portret van een adellijk Tunesisch hof ten tijde van de strijd om de onafhankelijkheid. Regisseuse Tlatli concentreert zich op de vrouwen in de keuken en maakt hun dilemma's, zorgen en vooral hun zwijgzaamheid glashelder. Groningen, Liga 68.

WHAT'S EATING GILBERT GRAPE?

Gevoelig portret van een typische white trash-familie op het Amerikaanse platteland. Dood en liefde doorkruisen doodgewone levens, die bijzonder worden door de liefdevolle aandacht die regisseur Lasse Hallström eraan wijdt en door een paar onvergelijkelijke rollen, met name die van Darlene Cates als de onvoorstelbaar dikke moeder. Hoorn, Filmhuis; Maastricht, Cine K.; Nieuwegein, Plaza.

ED WOOD

Arbeidsvreugde en de persoonlijke voldoening van een onverbeterlijke optimist vormen de voornaamste ingrediënten van de door Tim Burton geregisseerde filmbiografie over de slechtste regisseur aller tijden Ed Wood. Amsterdam, Movies en Alfa; Den Haag, Filmhuis; Utrecht, Movies; Wageningen, Molenstraat.

EN VERDER

The Kingdom (Riget), Alkmaar, Provadja; Once Were Warriors, Alkmaar, Harmonie; Dordrecht, Cinode; Haarlem, Filmschuur; Zwolle, De Kroon; Gouda, Filmhuis; Quiz Show, Veenendaal, De Lampegiet; Veldhoven, De Schalm;Vive l'Amour (Aiqing wansui), Groningen, Filmliga '68; Amersfoort, De Lieve Vrouw; Zutphen, Luxor; Prêt-à-Porter, in 14 theaters; Exotica, Groningen, Liga 68; Utrecht, Veritas.