Voorhoeve beschermd tegen drugsbaronnen

DEN HAAG, 14 JUNI. Minister Voorhoeve (defensie en Antilliaanse zaken) wordt extra beschermd tijdens zijn reis naar de Antillen, Haïti en de Verenigde Staten. Die maatregelen zijn nodig omdat er tegen Voorhoeve bedreigingen zijn geuit door Arubaanse drugsbaronnen. Eerdere suggesties dat de bewaking zou hebben te maken met dreigementen van Bosnische Serviërs blijken onjuist.

De drusgbaronnen zouden volgens een voorlichter van het Kabinet Nederlandse Antillen in Willemstad zich verzetten tegen pogingen van minister Voorhoeve om de regeringen van Aruba en de Nederlandse Antillen aan te sporen een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten te ondertekenen. Na die ondertekening zouden drugshandelaren gemakkelijker in de Verenigde Staten vervolgd kunnen worden.

Tijdens zijn besprekingen op de Antillen zal de drugshandel ter sprake worden gebracht, evenals de voortgang bij het opzetten van de kustwacht die de drugshandel moet gaan bestrijden. Eerder al heeft Voorhoeve in Washington op het ministerie van buitenlandse zaken gesprekken gevoerd over een betere aanpak van de drugshandel. De Nederlandse marine assisteert al jaren bij de Amerikaanse 'war on drugs' in het Caraïbisch gebied.

Na de besprekingen op de Antillen bezoekt Voorhoeve de Nederlandse mariniers in Haïti. Vervolgens zal hij op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties een gesprek hebben met Kofi Annan, de ondersecretaris-generaal voor vredesoperaties. Daarbij komt de opvolging van het Dutchbat in de Moslim-enclave Srebrenica aan de orde. Nederland wil de troepen daar op 1 juli terugtrekken.