Shell-pomp beschoten nabij Frankfurt

BONN, 14 JUNI. In Mörfelden-Walldorf, even ten zuiden van Frankfurt, is vanochtend vroeg een pompstation van Shell beschoten. Volgens de politie zijn zes kogels uit een voorbijrijdende auto afgevuurd. Twee benzinepompen, een raam en een reclamebord zijn geraakt.

De politie vermoedt dat de aanslag verband houdt met het plan van Shell om het verouderde booreiland “Brent Spar” 240 kilometer ten westen van de Schotse kust tot zinken te brengen. De Duitse bevolking, actiegroepen en politici van alle partijen zijn ongerust en verontwaardigd over het voornemen van de oliemaatschappij. Kranten schrijven er grote stukken over, voor radio en tv is de kwestie al dagen een 'top-item' in talkshows en informatieve programma's.

De Duitse Shell-directie is bezorgd over het “imago-verlies”, zei Peter Duncan, bestuursvoorzitter van Shell Duitsland, gisteren. De telefooncentrale van het hoofdkantoor in Hamburg is al dagen overbelast door tienduizenden boze telefoontjes. Shell verwacht deze maand een omzetdaling tot 20 procent door boycotacties van klanten, die daartoe zijn opgeroepen door kerkelijke instanties en politieke partijen als de Groenen en de FDP. De FDP vroeg ook om dienstauto's niet meer bij Shell te laten tanken.

De Beierse CSU heeft de oliemaatschappij in een schriftelijke oproep (kop: Stop met deze waanzin!) gevraagd van haar plan af te zien en het booreiland en de circa 130 ton oliehoudend afval te land te vernietigen, zoals vast gebruik is met verouderde Amerikaanse booreilanden. Een “wereldconcern” als Shell moet de kosten daarvan toch wel kunnen dragen, aldus CSU-secretaris-generaal Protzner. Klaus Zwickel, voorzitter van de IG Metall, Europa's grootste vakbond, vraagt Shell uitdrukkelijk om af te zien van het plan om de “Brent Spar” in zee te laten zinken.

Hoe groot de verontwaardiging is blijkt ook uit de reactie van minister Theo Waigel (CSU, financiën). Hij wil de bezwaren overmorgen ter sprake brengen op de vergadering van 's werelds zeven grootste industriestaten (G-7) te Halifax. Hij noemde het Shell-plan “onverdraaglijk en onaanvaardbaar”.