Prof. dr. J.W. ten Cate

Prof.dr. J.W. ten Cate zal op 19 juni de dr. Saal van Zwanenbergprijs 1995 in ontvangst nemen voor zijn gehele wetenschappelijk werk. Vooral zijn onderzoek naar geneesmiddelen die van belang zijn voor de behandeling van verschillende bloedziekten was voor de jury aanleiding de prijs aan hem toe te kennen. De prijs, die eens in de drie jaar wordt uitgereikt, bestaat uit een medaille en een bedrag van 60.000 gulden. Ten Cate was ruim zes jaar bijzonder hoogleraar en sinds vorig jaar gewoon hoogleraar behandeling en preventie van trombose aan de Universiteit van Amsterdam. Ten Cate werkt verder als hoofd van de afdeling hemostase, trombose en atherosclerose in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Jaarlijks krijgen twintigduizend Nederlanders een trombosebeen, de meest voorkomende stollingsziekte. De oorzaak kan liggen in trauma's, zwangerschap, operaties, langdurige bedlegerigheid of de aanwezigheid van tumoren.