Prijzen licht lager in mei

DEN HAAG, 14 JUNI. De consumentenprijzen zijn in mei met 0,2 procent gedaald. In vergelijking met mei vorig bedroeg de inflatie 2,1 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt.

In mei werden vooral kleding en schoeisel goedkoper. Verder daalden ondermeer de prijzen van verse groenten, bloemen en planten. Evenals vorige maand werd benzine weer duurder. In de afgelopen vijf jaar is de prijs van benzine bijvoorbeeld met bijna twintig procent gestegen. De prijs voor autogas lag in mei ongeveer acht procent hoger dan in mei 1990.

De inflatie blijft in Nederland beneden het gemiddelde van de Europese Unie. Dat was in april 3,3 procent; Nederland noteerde 2,3 procent. De prijsstijging was in de periode van april 1994 tot april 1995 in Finland, Frankrijk en België lager dan in Nederland. De inflatie in Nederland loopt precies in de pas met de Duitse.