Politie surveilleert bij voorkeur in koppel

LEIDERDORP, 14 JUNI. De korpsleiding moet vooraf helder vastleggen in welke situaties een politieman of -vrouw alleen de straat op moet. In de avonduren en 's nachts mag nooit sprake zijn van solo-inzet.

De politie blijft huiverig om de traditionele aanpak - altijd met een koppel op pad - te veranderen in eenpersoonssurveillance. Slechts met strenge afspraken vooraf en wanneer training, verbindingsmiddelen en bewapening goed zijn, is de gemiddelde diender bereid om zonder partner de straat op te gaan. Waarbij vantevoren ook moet zijn geregeld dat assistentie snel ter plekke kan zijn.

Dat blijkt uit een rapport van twee studenten van de Nederlandse Politie Academie (NPA). Zij onderzochten een half jaar in de politieregio Hollands-Midden de mogelijkheden hoe de duo-cultuur binnen de politie kan worden doorbroken.

Steeds meer korpsen zien solo-inzet als een mogelijkheid om capaciteitsproblemen op te lossen. Tot ongenoegen van de politievakbonden, die erop hameren dat politiemensen zich onbehaaglijk voelen zodra zij zonder hun 'maat' op pad moeten.

In het jongste nummer van het Algemeen Politieblad bepleiten de onderzoekers solo-inzet alleen te gebruiken bij relatief simpele politiezaken, zoals het oplossen van een echtelijke ruzie, het laten ondertekenen van een proces-verbaal en het geven van preventieadviezen. Bij bankovervallen, grootschalige vechtpartijen of verkeersongevallen waarbij zwaargewonden zijn gevallen, dienen altijd twee politiemensen uit te rukken.

De twee onderzoekers vinden dat solo-inzet nooit onder druk van bezuinigingen mag worden ingevoerd. Daarom plaatsen zij ook vraagtekens bij het experiment in het Brabantse Deurne-Asten-Someren, waar de inkrimping van het personeelsbestand één van de belangrijkste redenen was om de duo-cultuur te doorbreken.