Philips en bonden hervatten overleg over Terneuzen

TERNEUZEN, 14 JUNI. Vakbonden en werknemers van Philips Lighting in Terneuzen hebben vanmorgen besloten in te gaan op de uitnodiging van de Philips-directie om het overleg te heropenen.

Vertegenwoordigers van beide partijen gaan vanmiddag rond de tafel zitten om te proberen tot elkaar te komen. De staking die vandaag haar derde dag is ingegaan, gaat gewoon door.

Niet bekend

Philips Lighting nodigde de vakbonden gistermiddag uit het overleg over de toekomst van de vestiging in Terneuzen te hervatten. De directie vertrouwt erop dat overleg op constructieve wijze kan worden hervat, zo schrijft zij de bonden.

Volgens Philips dienen het voortbestaan van het bedrijf in Terneuzen als volwaardige vestiging en het behoud van bedrijfseconomisch verantwoorde werkgelegenheid centraal te staan in het overleg.

De staking bij Philips Lighting in Terneuzen begon maandag uit protest tegen de voorgenomen reorganisatie die 340 van de 630 arbeidsplaatsen zou kosten. De Philips-directie weigerde te voldoen aan de eis van de Industrie- en Voedingsbond CNV en Industriebond FNV om het reorganisatieplan van tafel te halen.

Het kabinet zegt niets te kunnen ondernemen tegen het voornemen van Philips ongeveer 300 banen bij de vestiging in Terneuzen over te plaatsen naar Polen, waar de lonen negen keer zo laag zijn als in Nederland. De ministers Wijers (economische zaken) en Melkert (sociale zaken) hebben dat gisteren in de Tweede Kamer geantwoord op vragen van de SP.

Volgens Wijers past het gedrag van Philips bij dat van ondernemingen die op de internationale markt opereren en moeten concurreren met bedrijven die ook streven naar zo laag mogelijke loonkosten. Het verbinden van voorwaarden aan de lastenverlichting, zoals SP-kamerlid Marijnissen suggereerde, werkt volgens Wijers “contraproduktief”. Ook andere mogelijkheden ziet hij niet. “We kunnen nu eenmaal geen hek om Nederland zetten.”

De minister wees er overigens op dat de werkgelegenheid in Nederland per saldo met 80.000 tot 100.000 banen per jaar stijgt. Ook bij Philips neemt het totaal aantal arbeidsplaatsen toe. Wijers zei verder dat het kabinet zijn uiterste best doet Nederland aantrekkelijk te maken voor bedrijven die minder afhankelijk zijn van concurrentie op loonkosten. (ANP)