Onderzoek justitie naar aanzetten tot rassehaat bij FAP

ARNHEM, 14 JUNI. Justitie in Arnhem gaat onderzoeken of de nieuw opgerichte extreem-rechtse Fundamentalistische Arbeiders Partij (FAP) zich schuldig maakt aan het aanzetten tot rassehaat.

Een van de oprichters van de partij is de Arnhemmer C. Kusters, die eerder lijsttrekker is geweest van de Centrumpartij '86. De FAP werd twee weken geleden opgericht en gaat uit van de 'Arabische revolutie van het volk'. Volgens woordvoerders van de partij hebben verschillende leden banden met extreem-rechts in Libië, waar de revolutie van Gaddafi tot voorbeeld zou strekken. Justitie heeft het partij-programma van de FAP opgevraagd om het na te lopen op strafbare uitlatingen. Het onderzoek is een gevolg van uitlatingen van Kusters. In een interview met het ANP zei de Arnhemmer het gebruik van geweld legitiem te vinden als zijn partij zou worden aangevallen.

Het hoofdbestuur van de Centrumdemocraten heeft het Arnhemse raadslid H. Selhorst geroyeerd, nadat de man eerder deze week door de politie was opgepakt wegens handel in harddrugs. Vorige week was het raadslid al in hoger beroep veroordeeld voor drugshandel. Volgens een woordvoerder van de politie heeft Selhorst van oktober vorig jaar tot vorige week ten minste een kilo harddrugs verkocht, zowel aan tussenhandelaren als aan gebruikers. De politie hield de Arnhemmer aan na klachten over drugsoverlast vanuit de wijk Klarendal.

De burgemeester van Arnhem, P. Scholten, gaat - zoals hij ook al deed toen Selhorst als raadslid werd benoemd - bij de minister van binnenlandse zaken aandringen op een wetswijziging, opdat hij Selhorst de toegang tot de raadzaal kan weigeren of zelfs als raadslid kan ontslaan. “Op dit moment kunnen we helemaal niets doen”, zei een woordvoerder van de gemeente vanochtend. Selhorst heeft na het afleggen van de eed nooit een woord gesproken in vergaderingen van de gemeenteraad. De laatste vijf maanden is hij zelfs niet meer in de raadzaal verschenen. De Arnhemmer heeft eerder gezegd zijn zetel in de raad nooit te zullen opgeven, omdat die hem een netto-inkomen van 1.500 gulden per maand garandeert.