Nepal naar stembus

NEW DELHI, 14 JUNI. Koning Birendra van Nepal heeft gisteren het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen gelast voor 23 november. Hiermee komt er een vroegtijdig einde aan het communistische minderheidskabinet van Man Mohan Adhikary, waardoor Nepal sinds eind vorig jaar de eerste door communisten geregeerde constitutionele monarchie ter wereld werd. De bejaarde Adhikary had zelf een paar dagen daarvoor eveneens de ontbinding van de volksvertegenwoordiging aangeraden, omdat er volgens hem door gebrek aan medewerking van de andere partijen een onwerkbare toestand was ontstaan. Verscheidene oppositiepartijen zijn fel tegen de vervroegde verkiezingen en betogen dat ze in staat zijn om een nieuwe coalitie te smeden, die kan rekenen op een meerderheid. Ze hebben aangekondigd het besluit van de koning voor het Hooggerechtshof te zullen aanvechten. Adhikary zal tot november als demissionaire premier aanblijven.