Laatste bolwerken Tsjetsjenen gevallen

MOSKOU, 14 JUNI. Russische troepen hebben gisteren naar eigen zeggen de twee laatste bolwerken van de Tsjetsjenen veroverd. Sjatoj en het nabijgelegen dorp Nozjaj-Joert vielen gisterochtend kort na elkaar in Russische handen. Bij de inname van de twee bases vielen aan Russische kant tien doden.

De Russische autoriteiten verwachten dat de oorlog in Tsjetsjenië de komende tijd zal kunnen worden beperkt tot een guerrillastrijd op kleine schaal en dat de rust in de opstandige republiek snel zal worden hersteld. Vandaag begint volgens de Russen de repatriëring van Tsjetsjenen die zijn gevlucht. Ze kondigden gisteren bovendien parlementsverkiezingen aan die op 5 november zullen worden gehouden. Een woordvoerder van het door de Russen in Tsjetsjenië ingestelde bestuur zei dat “duidelijk is dat de grondwettelijke orde en de nationale stabiliteit in Tsjetsjenië nu al worden versterkt.”

De Tsjetsjeense president Doedajev heeft na de val van Sjatoj gezegd dat de Tsjetsjenen de strijd zullen voortzetten, zij het “in een andere vorm”. Hij lichtte dat niet nader toe. In een gesprek met het Russische persbureau Itar-Tass sprak hij berichten, als zou hij gewond zijn geraakt, tegen.

De verovering van Sjatoi, de geboorteplaats van de Tsjetsjeense president Doedajev, kwam vrijwel precies zes maanden nadat de militaire campagne op 11 december vorig jaar begon. De operatie is de grootste militaire campagne van de Russen geweest sinds de oorlog in Afghanistan. Bij de oorlog zijn volgens onafhankelijke bronnen enkele tienduizenden doden gevallen, vooral onder de burgerbevolking. De Russen hebben de meeste steden en dorpen in Tsjetsjenië veroverd na ze eerst vanuit de lucht of van grote afstand met artillerie langdurig te hebben beschoten.

In de republieken die rond Tsjetsjenië liggen zijn noodmaatregelen genomen waarmee moet worden verhinderd dat president Doedajev zijn land ontvlucht. Doedajev zei enkele dagen geleden dat Rusland “in de hel zal branden” voor de oorlog in Tsjetsjenië. Rusland heeft sinds midden vorig jaar een politieke oplossing voor het Tsjetsjeense probleem van de hand gewezen en elke suggestie van Doedajev om het conflict over de eenzijdig uitgeroepen Tsjetsjeense onafhankelijkheid te regelen, van de hand gewezen. (Reuter, AP, AFP)