Kok belooft China voor 1,25 miljard aan steun

PEKING, 14 JUNI. Nederland geeft de komende zeven jaar voor 1,25 miljard gulden steun aan projecten in China. Daarnaast krijgt China voor 500 miljoen gulden aan rentesubsidie.

Dit hebben de Chinese minister-president Li Peng en zijn Nederlandse ambtgenoot W. Kok vanmiddag bekend gemaakt in de Grote Hal van het Volk in Peking. Kok is voor een tiendaags reis in het Verre Oosten.

Resultaat van de onderhandelingen was verder dat China en Nederland zijn overeengekomen om volgende maand te beginnen met concrete luchtvaartonderhandelingen over de landings- en overvliegrechten van de KLM. Deze rechten zijn al jaren punt van onderhandeling tussen de beide staten. Het feit dat KLM ook lijndiensten onderhoud met Taiwan, dat Peking beschouwd als een “opstandige provincie”, vormde altijd het struikelblok. Onlangs leidden onderhandelingen al tot het uit de weg ruimen van de politieke blokkades.

Li Peng zei in een toelichting aan de pers dat China “door zal gaan met hervormingen en het bevorderen van openheid”. Overigens wees hij er tevens op dat de beloofde kredieten niet alleen ten voordele zijn van China maar zeker ook aan ten goede komen aan het Nederlandse bedrijfsleven. Van het bedrag van 1,25 miljard gulden steun, dat afkomstig is van het budget van Ontwikkelingssamenwerking, is namelijk een half miljard bestemd voor hulp gerelateerde projecten van Nederlandse bedrijven. Het resterende bedrag wordt in de vorm van redietleningen verstrekt.