Japanse outsider laat matchpunten tegen Krajicek onbenut

ROSMALEN, 14 JUNI. Het scheelde weinig of het grastoernooi van Rosmalen was op de tweede dag de grootste publiekstrekker kwijt geraakt. De als eerste geplaatste Richard Krajicek overleefde gisteren drie matchpunten tegen de Japanner Shuzo Matsuoka.

Bij een stand van 5-6 in de beslissende set, keek Krajicek op eigen service aan tegen een achterstand van 0-40. Het vooruitzicht net als twee weken geleden in Parijs door een aanzienlijk lager geplaatste speler te worden uitgeschakeld, schudde de lange Hagenaar wakker. Want ineens keerde zijn sterke service terug. Hij boog de achterstand om en won de tiebreak met 7-3. Daarmee houdt hij de mogelijkheid in de top-twintig van de wereld te blijven. In Rosmalen heeft de winnaar van vorig jaar 150 ATP-punten te verdedigen.

Matsuoka is een specialist op gras. In 1992 was hij finalist van het prestigieuze grastoernooi in het Engelse Queens. Krajicek, die zeventien aces sloeg, vond zichzelf dramatisch serveren. “En de rest liep ook niet echt lekker. Ik was nog het meest tevreden met twee forehandreturns in de tiebreak. Daar zat ik al de hele wedstrijd op te wachten.”

Van de negen Nederlanders in het hoofdschema haalden slechts vier de laatste zestien. Het zijn ook de beste vier Nederlanders op de wereldranglijst. Alleen Jacco Eltingh (tweede geplaatst) en Jan Siemerink (zevende) wonnen makkelijk zonder setverlies. Eltingh stond de Australiër Wally Masur slechts zes games toe (6-2 6-4). Siemerink versloeg de Duitser Jörn Renzenbrink met 6-4 6-3.

Paul Haarhuis, geen liefhebber van gras, had veel moeite met zijn tegenstander. Tegen de Venezolaan Nicolas Pereira redde de als derde geplaatste dubbelpartner van Eltingh zich met 2-6 7-6 6-3. Haarhuis noemde zijn winst miraculeus. “In de training ging het heel goed. Ik mepte zelfs Jacco eraf, die normaal veel beter is op gras. Na het verlies van de eerste set was ik mijn optimisme alweer kwijt. Ik dacht: daar gaan we weer. Ik begon al te wensen dat het gras ineens in gravel zou veranderen. Maar gelukkig nam Pereira het virus van me over. Hij ging ineens slechter serveren.”

De overige Nederlanders, Fernon Wibier, Rogier Wassen, Tom Kempers, Hendrik-Jan Davids en Sjeng Schalken, verloren allen in twee sets.

Vooral van Schalken was meer verwacht. Het 18-jarige talent hield het maar 55 minuten vol tegen de Belgische qualifier van Australische komaf Dick Norman: 0-6 en 4-6. “Mijn tennis is niet gemaakt voor dat groene spul”, zei Schalken, die door zijn 85ste plaats op de wereldranglijst wel voor het eerst in zijn loopbaan rechtstreeks in het hoofdschema van Wimbledon is geplaatst. “Ik kan alleen maar hopen dat ik daar een goede loting krijg. Maar eerlijk gezegd verwacht ik er niet veel van. Gelukkig kan ik daarna weer op gravel spelen. Dan hoop ik aan het eind van het jaar bij de eerste 75 van de wereld te zitten.” (ANP)