Israel schort sloop illegale woningen in Oost-Jeruzalem op

JERUZALEM, 14 JUNI. De Israelische regering heeft gisteren besloten om voorlopig een einde te maken aan de sloop van illegaal gebouwde Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem. Eerst moet duidelijk worden of die sloop, die veelal met bulldozers plaatsheeft, wel wettelijk toegestaan is, aldus de Israelische minister van justitie, David Libai, gisteren in een bekendmaking. Het besluit kwam enkele uren nadat bij een poging van Palestijnen om de sloop van een illegaal huis in het stadsgedeelte te verhinderen, ten minste twaalf mensen werden gewond door de Israelische politie.

Volgens Libai is het onmogelijk om “vandaag de dag de internationale implicaties van het tijdstip en de plaats van de sloop (van de huizen red) over het hoofd te zien”. Vorige maand leidde een beslissing van de Israelische regering om 53 hectare Palestijnse grond in Oost-Jeruzalem te onteigenen tot grote protesten in vooral de Arabische wereld. De Verenigde Staten voorkwamen toen door het uitspreken van een veto in de Veiligheidsraad dat de Raad de onteigening scherp veroordeelde. Op 22 mei besloot Israel om de onteigening te bevriezen.

Israelische soldaten hebben vanmorgen drie Palestijnen, onder wie twee lijfwachten van PLO-leider Yasser Arafat, doodgeschoten bij de grens van de Gazastrook, aldus bronnen bij de Palestijnse politie. De soldaten openden het vuur toen een door de Israelische politie gezocht lid van Valken, een groep binnen de Palestijnse organisatie Fatah, bij het dorpje Rafah illegaal vanuit Egypte de grens naar de bestuursautonomie probeerde over te steken. De twee lijfwachten, die de Palestijn binnen de bestuursautonomie bij de grens opwachtten, beschoten daarop de Israelische soldaten waarop dezen de lijfwachten doodschoten.

Rivaliserende Palestijnse groeperingen in Zuid-Libanon hebben gisteren eeen wapenstilstand gesloten na twee dagen van zware gevechten waarbij ten minste tien mensen werden gedood. De gevechten hadden plaats in het vluchtelingenkamp Ein-el-Hilweh bij de stad Sidon tussen Palestijnen die trouw zijn zaan PLO-leider Arafat en aanhangers van luitenant-kolonel Munir Maqdah, die het vredesakkoord van 1993 tussen Israel en de Palestijnen verwerpt. Het is niet de eerste keer dat de diverse groeperingen in het kamp de strijd met elkaar zijn aangegaan. In november kwamen bij gevechten in Ein-el-Hilweh ten minste acht mensen om het leven. (AP, AFP, Reuter)