Duitsland laat Iraanse oppositieleidster niet toe op zijn grondgebied

BONN, 14 JUNI. De Duitse regering heeft gisteren besloten om Maryam Rajavi, de echtgenote van Massoud Rajavi, de leider van de Iraanse oppositiebeweging Mujahedeen Khalq, niet toe te laten op Duits grondgebied voor een bijeenkomst van de Iraanse oppositie in Dortmund. Mariam Rajavi woont al jaren in ballingschap in Frankrijk.

Volgens het Duitse ministerie van buitenlandse zaken is de beslissing genomen op basis van “overwegingen van buitenlands-politieke aard”. Maryam Rajavi, aldus een woordvoerster van het ministerie, wijst er meermalen op dat zij in het verleden plaatsvervangend commandant was van het Nationale Bevrijdingsleger, dat het huidige bewind in Iran met geweld omver wil werpen. “Er is een verplichting in de internationale wet dat geen enkele staat toe mag staan dat zijn grondgebied wordt gebruikt voor oproepen om een andere regering omver te werpen”, aldus de woordvoerster.

Massoud Rajavi heeft inmiddels scherp protest aangetekend tegen de beslissing. In een telegram aan bondskanselier Kohl schrijft deze dat “de aanwezigheid van mevrouw Rajavi op de bijeenkomst in Dortmund reeds meerdere malen onder de aandacht van de Duitse autoriteiten is gebracht sinds 12 mei. De Duitse autoriteiten hebben beloofd om haar op het Duitse grondgebied te beschermen.” Volgens de Iraanse oppositieleider betekent de weigering dat “Bonn capituleert voor de intimidatie en afpersing van de mullahs (Iraanse religieuze leiders red) ”. Onlangs reisde een topfunctionaris van de Iraanse inlichtingendienst naar Bonn om de Duitse regering te verzoeken het visum te weigeren.

Volgens waarnemers in Duitsland heeft de beslissing ook een politieke achtergrond. Bonn probeert al jaren om een 'kritische dialoog' met Iran gaande te houden. Het toelaten van Rajavi zou de geloofwaardigheid van Duitsland als gesprekspartner voor Teheran aantasten.

Maryam Rajavi, die al sinds 1982 in ballingschap leeft, werd in 1993 door de Iraanse 'verzetsraad' tot 'toekomstig president van Iran' uitgeroepen. In Dortmund had zij in haar rede de Europese regeringen willen oproepen om deel te nemen aan de sancties die de Verenigde Staten Iran vorige maand oplegden.

De Iraanse oppositie koos Duitsland als plaats voor de bijeenkomst uit omdat in dat land het grootste aantal Iraanse ballingen woont. (Reuter, AFP)