De Troupe maakt in 'Don Juan' van de nood een deugd

Voorstelling: Don Juan naar Molière door De Troupe. Regie: Carlo Scheldwacht; spel: Ghislaine Pierie, Carlo Scheldwacht, Michiel Varga, Ingrid Wender, Annemarie Wisse. Gezien: 13/6 Theater Bellevue Amsterdam. Aldaar t/m 17/6.

Op het toneel staan vijf jonge acteurs. De Troupe noemen ze zich. Die naam hebben ze zichzelf gegeven toen ze nog op de Toneelschool zaten en ze als groep optraden met voornamelijk klassiek repertoire.

De regie is in handen van Carlo Scheldwacht, in de voorstelling te zien als Don Juan. Hij is een donkerogige, eeuwig verliefde vrouwenverleider, zijn hart is “de grootste zwerver op aarde”, zoals zijn knecht Sganarelle misprijzend zegt.

Sganarelle heeft het moeilijk met de losbandige, goddeloze levenswandel van zijn meester die in alles zijn tegenpool is. Hij is echter te laf om hem dat recht in het gezicht te zeggen.

Michiel Varga brengt Sganarelles gehuichel en sarcasme met een soort laconieke humor die goed werkt. De drie actrices in de voorstelling spelen alle overige rollen. Dat doen ze aanstekelijk, hoewel hun spel technisch niet volmaakt is, met bestudeerde arm- en handgebaartjes. Maar het gebrek aan routine wordt ruimschoots gecompenseerd door de inzet van de groep en het vuur waarmee men speelt.

De regie staat geheel in dienst van de acteurs. De voorstelling is recht-toe-recht-aan geënsceneerd en moet het, waarschijnlijk om budgettaire redenen, bijna zonder theatrale middelen stellen. De acteurs vangen dat grappig en behendig op met hun stem en lichaamstaal. Zo maken ze van de nood een deugd.