Damrak wacht op vergadering van Bundesbank

AMSTERDAM, 14 JUNI. Met een vergadering van de Duitse Bundesbank in de middag voor de boeg luidde op de Amsterdamse beurs vanochtend het devies: afwachten. Tegen het middaguur werd bekend dat de Bundesbank de rentetarieven niet verandert.

AMSTERDAM Op een stille markt was de beursgraadmeter tot dat moment 1,68 punten omhoog gekropen tot 433,51 punten. “Dit is typisch een markt die niet weet wat zij wil”, aldus een van de wachtende handelaren. “Op de vloer heeft iedereen het excuus dat de Bundesbank mogelijk nog verrassende besluiten gaat nemen over de rente. Op grond daarvan wachten de meeste handelaren af.”

De obligatiemarkt trok vanmorgen weer aan. Over de gehele linie noteerden de vastrentende waarden gemiddeld een kwartje hoger. Ook de koers van de dollar steeg.

Bij de hoofdfondsen was weinig beweging te zien. CSM won een dubbeltje, na negatieve koersontwikkelingen de afgelopen dagen, tot 67,20 gulden. De bevestiging dat de winstontwikkeling de tweede helft van dit jaar positief zal blijven noemden handelaren als reden voor de stijging. Enige verliezer van formaat was vanmorgen Polygram. Het fonds verloor 70 cent op 92,80. Handelaren weten de daling aan winstnemingen.

Ondanks berichten over een mogelijke consumentenboycot wegens het afzinken van het booreiland Brent Spar bleven de Olies vast. Het aandeel Koninklijke steeg 1,20 tot 198,40. Het fonds Akzo Nobel, dat gisteren onder druk stond door berichten over een mogelijke Amerikaanse schadeclaim, won 1,10 op 191,60.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de dollar vanochtend gestegen. Rondom het middaguur noteerde de Amerikaanse munt 1,5856 gulden, tegen 1,5705 gulden bij het slot gistermiddag.

In de loop van de middag zouden de cijfers over de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in april worden gepubliceerd. Die kunnen van invloed zijn op de dollarkoers.

NEW YORK Op Wall Street heeft het koersherstel zich gisteren voortgezet onder invloed van groeiende speculatie over een renteverlaging. De Dow Jones-index, die de voorgaande dag een winst boekte van 22 punten, steeg met nog eens 38,05 punten tot 4484,51. De index sloot daarmee slechts een fractie onder het record van 4485,20 van vorige week dinsdag.

De gisteren gepubliceerde cijfers over de consumentenprijzen en de detailhandelsomzet in de VS bevestigden nog eens dat er sprake is van vertraging van de economische groei, bij aanhoudend lage inflatie. Dat lijkt een verlaging van de rente door de Amerikaanse centrale banken naderbij te brengen.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs krabbelde de Nikkei-index voor 225 fondsen vandaag voorzichtig op, na vier achtereenvolgende handelsdagen te zijn gedaald. De belangrijkste beursgraadmeter wist een winst te boeken van 60,81 punten en eindigde op 14.660,49 punten.

Een stimulans voor zowel particuliere als institutionele beleggers vormde de aankondiging van de Japanse regering volgende week een nieuw economisch stimuleringsplan op te stellen. Daarin worden ook de steunmaatregelen voor de noodlijdende bankensector meegenomen.