Conglomeraat ITT valt in drie delen uiteen

NEW YORK, 14 JUNI. Het Amerikaanse conglomeraat ITT Corporation splitst zich aan het eind van dit jaar in drie afzonderlijke ondernemingen die elk een eigen beursnotering krijgen.

De gisteren bekendgemaakte splitsingsoperatie is volgens ITT-topman Rand Araskog de grootste in de geschiedenis van het internationale bedrijfsleven. Het gaat om activiteiten met een jaaromzet van ongeveer 25 miljard dollar (bijna 40 miljard gulden). De Amerikaanse autoriteiten en de aandeelhouders moeten nog goedkeuring geven.

De verzekeringsactiviteiten (omzet 11 miljard dollar) gaan naar de beurs onder de naam ITT Hartford. In een tweede onderneming, ITT Industries, bundelt het concern de belangen op het gebied van auto-onderdelen, defensie, elektronica en andere technologiesectoren. De jaaromzet daarvan beloopt 7,6 miljard dollar.

Als derde onafhankelijke onderneming komt er een nieuwe ITT Corporation die de sterk gegroeide activiteiten op de terreinen hotels, media en amusement omvat en goed is voor een omzet van 6,5 miljard dollar. Daaronder vallen onder meer het gokpaleis Caesars World in Las Vegas en de hotelketens Sheraton en Ciga.

Araskog krijgt de leiding van de nieuwe ITT Corporation. De aandeelhouders ontvangen voor elk stuk dat zij in bezit hebben een aandeel in de drie ondernemingen. De aandelenkoers van ITT was kort na het begin van de handel 5,75 dollar hoger op 115 dollar.

ITT verkocht de afgelopen maanden financiële dochterbedrijven voor 5,5 miljard dollar. De opbrengst diende voor grote aankopen als Caesars World, de helft van het stadion Madison Square Garden in New York en een meerderheidsbelang in het Italiaanse hotelconcern Ciga.

ITT heeft in de loop van zijn bestaan al veel gedaanteverwisselingen ondergaan. Het concern is in 1920 opgericht onder de naam International Telephone and Telegraph Corporation en hield zich aanvankelijk bezig met telefoonverkeer tussen de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. In de jaren zestig en zeventig maakte topman Harold Geneen van ITT het prototype van de imperialistische Amerikaanse multinational. Hij kocht elk bedrijf dat hij ondergewaardeerd achtte, onverschillig waarmee het zich bezig hield. ITT kreeg er zo 250 dochterbedrijven bij, met als bekendste Sheraton en de autoverhuurder Avis.

Geneen had bij zijn expansiedrift weinig last van ethische scrupules. De zwartste bladzijden in de geschiedenis van het concern dateren van het begin van de jaren zeventig. ITT bood de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in 1970 een miljoen dollar voor een campagne die de verkiezing van de linkse politicus Salvador Allende tot president van Chili moest verhinderen. Het concern vreesde nationalisering van zijn bezittingen. Allende won toch, maar kwam in september 1973 ten val door een militaire staatsgreep die hij niet overleefde. De rol van ITT is nooit helemaal opgehelderd, maar fris is die zeker niet geweest.

Geneens opvolger Araskog maakte schoon schip. Het concern, in 1983 omgedoopt tot kortweg ITT Corporation, verkocht het merendeel van de in de jaren zestig en zeventig verworven bedrijven. In 1986 ontdeed ITT zich ook van zijn oorspronkelijke kernactiviteit. De telecommunicatiedivisie ging toen naar het Franse concern Compagnie Générale d'Electricité, dat nu Alcatel heet. In Nederland behoren de Gouden Gids en verzekeraar Zwolsche Algemeene tot ITT. (AFP, Reuter)