Clinton wil in tien jaar eind begrotingstekort

WASHINGTON, 14 JUNI. President Clinton heeft gisteravond tijdens een vijf minuten durende toespraak voor de Amerikaanse televisie plannen bekendgemaakt om binnen tien jaar een einde te maken aan het begrotingstekort.

De Republikeinse meerderheid in het Congres had vorige maand een blauwdruk aangenomen om het begrotingstekort al binnen zeven jaar te elimineren.

Clinton wil op een aantal punten minder bezuinigen dan de Republikeinen. Het ziekenfonds voor gepensioneerden, scholingsprogramma's, bijstand, milieu-uitgaven en studiebeurzen wil de president ontzien. Ook handhaaft hij een reeds gepresenteerd plan van belastingverlaging voor de middenklasse. Wel wil hij 25 miljard dollar extra bezuinigen op “bijstand voor grote bedrijven”. Hij zei dat de Republikeinen te snel willen snoeien. “De pijn die het onze ouderen, studenten en onze economie aandoet is het niet waard”, zei hij.

De Republikeinse leider in de Senaat, Robert Dole, zei in zijn eveneens op de televisie uitgezonden reactie, dat Clintons toespraak veel nieuwe mogelijkheden opent. “Eindelijk begint het langverwachte nationale gesprek nu echt”, merkte hij op. Maar hij voegde daaraan toe dat de Republikeinen al hun eigen plan voor een begrotingstekort hebben opgesteld. Bovendien had Dole “sterk filosofische onenigheid” met Clinton die volgens hem “opgewarmde redenen presenteerde waarom de grote overheid niet kleiner kan worden”.

De Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, zei dat Clintons voorstellen goede “public relations” waren. “Morgen zien we wel of ze enige inhoud hebben”, voegde hij daaraan toe. De Republikeinse meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden, Richard Armey, zei dat de Republikeinen zich door Clinton niet van hun zevenjarenplan zullen laten afbrengen.

De Democratische Congresleden waren uiterst bitter over de voorstellen van de president. “Ik denk dat de meesten van ons enige tijd geleden hebben geleerd dat je een paar weken moet wachten als het standpunt van de president je niet aanstaat”, zei de Democratische afgevaardigde David Obey gisteren. De Democratische minderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden, Richard Gephardt, zei dat Clintons plan ten koste gaat van Medicare, het ziekenfonds voor bejaarden. “Het openen van de deur voor diepe besnoeiingen in de Medicare, terwijl de Republikeinen worstelen met de financiering voor hun enorme belastingverlagingen, maakt Medicare tot een politieke voetbal. De echte verliezers zullen de bejaarden zijn en de gezinnen die hen ondersteunen”.

President Clinton zei gisteren dat hij op de ziekenfondsen voor bejaarden, invaliden en bijstandtrekkers wil bezuinigen. Particuliere verzekeringsmaatschappijen wil hij dwingen om werknemers in staat te stellen hun polis naar een nieuwe werkgever mee te nemen.