Christopher wil diplomatieke relaties Vietnam

WASHINGTON, 14 JUNI. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft president Bill Clinton formeel geadviseerd de diplomatieke betrekkingen met Vietnam te herstellen. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft Christopher zijn advies gisteren per brief aan Clinton overhandigd.

In Vietnam is verheugd gereageerd op het advies. Met het volledige herstel van de diplomatieke betrekkingen zou een einde komen aan twintig jaar van vertroebelde relaties tussen beide landen. In april 1973 trokken Amerikaanse troepen zich terug uit het toenmalige Zuid-Vietnam nadat het door Washington gesteunde regime in Saigon moest wijken voor communistische opstandelingen, die gesteund werden door Noord-Vietnam. Daarna herenigden beide 'Vietnams' zich.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben gezegd te verwachten dat Clinton in juli een beslissing zal nemen. Daarmee zou hij Christopher de mogelijkheid geven deze zomer tijdens zijn reis naar Azië Vietnam aan te doen. Christopher zou dan de eerste Amerikaanse minister van buitenlandse zaken zijn die sinds het einde van de Vietnamoorlog een bezoek brengt aan dat land.

Het is echter niet zeker dat Clinton toestemming zal geven voor de volledige normalisatie van de betrekkingen. Met de presidentsverkiezingen in 1996 in het vooruitzicht zou een dergelijke beslissing een negatieve uitwerking kunnen hebben op de positie van de president, zo menen politieke waarnemers in Washington.

Onder sommige Republikeinen in het Congres en vanuit groepringen die nabestaanden van vermiste Vietnamstrijders vertegenwoordigen, bestaat kritiek op de normalisering van de betrekkingen met Vietnam. Daarbij heeft ook de persoonlijke achtergrond van de Amerikaanse president invloed. Clinton was tijdens de Vietnamoorlog een fervent anti-oorlogsactivist en heeft nooit gediend in het Amerikaanse leger.

Maar de Amerikaanse regering probeert dergelijke kritiek te verzachten en heeft aangevoerd dat inmiddels vorderingen zijn gemaakt met het onderzoek naar de 2.200 Amerikaanse MIA's, militairen die tijdens de Vietnamoorlog als vermist zijn opgegeven. Zo hebben de Vietnamese autoriteiten onlangs honderden pagina's aan documenten overhandigd waaruit meer over het lot van de MIA's zou kunnen worden opgemaakt.

De Amerikaanse zakenwereld in Vietnam verwacht dat de normalisering van de betrekkingen de handel zal bevorderen. “Het is vooral de morele steun die we missen”, zegt James Rockwell van een managementadviesbureau in Hanoi. Veel meer hebben de Amerikaanse zakenlieden niet nodig volgens Rockwell. “Zij die iets willen in Vietnam zitten er allang.”

De Verenigde Staten openden in januari, een jaar nadat Clinton het economische embargo tegen Vietnam opzegde in het voorjaar van 1994, een diplomatiek verbindingskantoor in Hanoi. De instelling functioneert al als een ambassade, maar ontbeert alleen nog de officiële status. (Reuter, AP)