Bosniër Sokolov na zege bij NK-schaken alleen aan de leiding

AMSTERDAM,14 JUNI. Ivan Sokolov heeft in de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap schaken in Amsterdam alleen de leiding genomen. De Bosnische schaker, die ruim twee jaar in Nederland woont, versloeg Genna Sosonko na een zeer ondoorgrondelijk duel. Loek van Wely kwam met wit niet verder dan remise tegen Joris Brenninkmeijer. Hij deelt nu de tweede plaats met Jeroen Piket.

Na een gecompliceerd middenspel hield Sokolov een vrije b-pion over die slechts ten koste van een toren viel af te stoppen. Toch leek ook toen de situatie niet duidelijk, want Sosonko had een breed pionnenfront op de koningsvleugel dat zeer dreigend oprukte. Beide spelers besteedden veel bedenktijd aan dit bijzondere eindspel, dat Sokolov uiteindelijk op de 58ste zet besliste.

Liafbern Riemersma speelde eerder dit toernooi tweemaal het scherpe Wolgagambiet, maar tegen Jeroen Piket koos hij voor het aangenomen damegambiet. Piket is echter moeilijk te verrassen in de opening. De Leiderdorper volgde een tijd lang een partij die hij in 1988 in een teamwedstrijd tegen de Rus Vladimirov had gespeeld.

“Ik vertrouwde op mijn analyses, waardoor ik wist dat wit het beste spel heeft”, aldus Piket. De partij gaf hem geen ongelijk, want in een stelling met nog maar weinig stukken op het bord gaf Pikets vrije h-pion de doorslag.

Loek van Wely leek uit de opening rechtstreeks op een zege af te gaan tegen Joris Brenninkmeijer. Hij kende een zeer scherpe versie van het aangenomen damegambiet een stuk beter dan zijn tegenstander. Maar waarschijnlijk zette Van Wely in het middenspel te impulsief voort en kon Brenninkmeijer daardoor nog ontsnappen.

Behalve Joris Brenninkmeijer vallen ook de prestaties van de 22-jarige Dimitri Reinderman in positieve zin op. Na zijn tumultueuze overwinning op Nijboer in de vorige ronde, sloeg de student psychologie tegen Cifuentes hard toe. Brenninkmeijer speelde de Chileense Rotterdammer finaal van het bord en deelt nu met debutant Eelke Wiersma de laatste plaats. De kampioen van twee jaar geleden, Paul van der Sterren, vierde na drie remises eindelijk zijn overwinning. John van der Wiel was een onwillig slachtoffer. (ANP)